E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Black Country Communion - Black Country Communion (Mascot Records)

 
1. Black Country
2. One Last Soul
3. The Great Divide
4. Down Again
5. Beggarman
6. Song of Yesterday
7. No Time
8. Medusa
9. The Revolution in Me
10. Stand (At the Burning Tree)
11. Sista Jane
12. Too Late for the Sun
 

 

”I am a messenger, this is my prophecy. I’m going back to the Black Country”. Så inleder Glenn Hughes supergruppen Black Country Communions debutalster och har Glenns gudstro slagit över fullständigt nu mån tro? Nej så illa är det nog inte men man kan ju undra ibland. Gruppen, som även består av keyboardisten Derek Sherinian (Dream Theater), trummisen Jason Bonham (som ärvt sin plats i Led Zeppelin) och supergitarristen Joe Bonamassa, verkar i alla fall tro stenhårt på sin musik. Det är knappast något revolutionerande dom bjuder på men vad spelar det för roll när det blir bra? Dom står stadigt i sjuttiotalets mylla och vi hör naturligtvis Deep Purple och Led Zeppelin i ljudbilden men det mesta från rockens gyllene årtionde med som band tillexempel The Who och Whitesnake går att skönja.

Det är ingen idé att gå in på djupet på låtarna utan det är bara att konstatera att det svänger riktigt bra emellanåt, precis vad man kan förvänta sig av dessa fyra supermusiker. Jason har uppenbarligen ärvt en del av pappa John och levererar ett taktfast trumspel, Joe Bonamassa är supergitarristen som visar upp den ena hissnande fingerövningen efter den andra och Glenn Hughes kallas ju inte ”The Voice of Rock” för inte. Enda personen jag kan klaga lite på är Derek Sherinian som inte alls visar upp den kvalité han vanligtvis besitter. Visst spelar han bra men han kan så mycket mer. Men han är nog även den som lider mest av producenten Kevin Shirleys kompakta ljudbild. Hela skivan lider faktiskt lite av detta. Keyboarden, sällan orgeln dock, basen och gitarren dränker varandra emellanåt. Det enda som sticker ut konstant är Glenn och Joes respektive sånginsatser. Med fyra sådana här musiker så måste alla instrument få chansen att ta plats i ljudbilden. Nu får dom inte det till hundra procent och jag tycker det tar udden av upplevelsen lite. Hade denna debut haft en liknande ljudbild som tillexempel Chickenfoots debut så hade slutresultatet förmodligen blivit mycket bättre.

Nu låter det kanske som att soundet gör det outhärdligt men så illa är inte. Det hade kunnat vara mycket bättre dock. Det som definitivt gör att skivan inte når de höjder jag hade hoppats på är låtmaterialet. Visst finns här både fint sväng och två-tre spår som sträcker ut en hand och greppar tag i mig men annars känns det inte så speciellt som laguppställningen lovar på pappret. Jag hade gärna sett att Joe och Glenn delad ännu mer på sången, att Jason brast ut i samma tokerier som pappa kunde göra ibland samt att Joe och Derek hade försökt sig på lite grand att ha samma samspel som tillexempel Ritchie Blackmore och Jon Lord hade i Deep Purple. Ja, jag hade liksom förväntat mig så mycket mer än det jag fick och det är förmodligen mitt eget fel som omedvetet hade för höga förväntningar på skivan. Men oavsett så är ”Black Country Communion” en mer än godkänd debut från ett gäng supermusiker och med tiden kanske musiken växer, vem vet? Att det är värt att kolla upp skivan råder det dock inga tvivel om.

 

www.myspace.com/bccommunion

http://bccommunion.com

 

Betyg: 7/10

Ulf Classon

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna