E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Proghma-C Bar-do Travel (Mystic Production)
 
1. Kana
2. FO
3. Spiralling TO Another
4. Spitted Out
5. Spitted Out (Out)
6. So Be-live
7. I can't illuminate with You
8. Naan
9. Army Of me (Bjork cover)

 

Ännu ett polskt band som prövar sig fram inom Prog-Metal genren. PROGHMA-C har hållit på sen 2002 men det här är deras första fullängdare. Stilmässigt sägs bandet ligga nära Tool eller Perfect Circle. Skivan innehåller 8 egna spår och en cover (på Björk's låt "Army of me").

Överhuvudtaget låter det experimentalistiskt värre genom hela plattan och det är lite svårt att urskilja någon tydlig struktur. Klart är dock att det finns en del fina intentioner. Framförallt får man då och då till ett snyggt sound med gitarr och en avspänd sång (inte helt olikt Mariusz Duda från Riverside). Bästa exemplet är låten "So Be-Live". Men efterhand går man ofta tillbaka till ett rätt hårt och klanglöst hamrande på mörka gitarrer och trummor utan någon större melodisk ambition. Faktum är att det låter riktigt falskt emellanåt, åtminstone i mina öron. Värst här är låten "Spitted Out" som för mig var en ren pina att lyssna på.

Se upp för överraskningen i låt tre "Spiralling to Another". Jag blev helt tagen på sängen av den mjuka inledningen. Det blev ett häftigt uppvaknande….

Allra sist på plattan kommer i alla fall något av ett lyft i musiken som får mig att börja haja till. Men det krävdes alltså en cover av en Björk-låt ("Army of me") för att man skall få tillräcklig stadga och prestera något som började låta skapligt i mina öron. Alltså - det här gänget behöver mycket bättre låtskrivare för att komma upp i en nivå som känns intressant.

www.myspace.com/proghmac

 

Betyg: 3 av 10.

Karl Göran Karlsson

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna