E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

ALLEN-LANDE – The Showdown  (Frontiers Records)

 
01. The Showdown 5:55
02. Judgement Day 5:54
03. Never Again 4:58
04. Turn All Into Gold 4:01
05. Bloodlines 5:07
06. Copernicus 5:03
07. We Will Rise Again 5:53
08. The Guardian 4:40
09. Maya 4:25
10. The Artist 5:10
11. Eternity 5:35
Jorn Lande: vocals
Russell Allen: vocals
Magnus Karlsson: guitars, bass, keyboards
Jaime Salazar: drums

 

Gitarristen Magnus Karlsson har knåpat ihop låtar till ännu en platta med sångvirtouserna Russel Allen och Jorn Lande. Den tredje i ordningen sedan 2005. Magnus spelar alla instrument utom trummor på skivan och ni som hört de tidigare två skivorna vet vad som gäller. Här vankas det högklassig melodisk rock med lite episk pompa dock inte lika symfoniskt och pompigt som exempelvis Asia och Magnum.

Som alla andra projekt så hänger det på projektledaren att ro allt i hamn och Magnus lyckas väldigt bra. Inledande ”The showdown” fångar in lyssnaren på en gång och sångduellen är igång. Det illustreras väldig bra på skivomslaget som återigen är tecknat av den legendariske Rodney Matthews. Sedan är det dags för ”Judgement day” som har en fantastisk inledning och bara fortsätter att växa. Phil Lynotts ande spökar då och då i låten vilket bara stärker den ytterligare. ”Never again” är lite blek och skivan tappar fart, men bara tills ”Turn all into gold” tar ton och håller lyssnaren på spåret igen. Den fantastiska balladen ”Copernicus” är ytterligare en pärla i radbandet. ”Maya”, ”The artist” och ”Eternity” är ett fullgott hat-trick i slutet av skivan.

Magnus är onekligen en duktig låtskrivare och en kompetent musiker. Däremot tycker jag inte att han behärskar sin roll som producent riktigt. Jag kommer på mig själv med att vilja mer i låtarna än vad som gjorts. Exempelvis hade jag önskat lite mer stämsång/körer när han nu har två så eminenta sångare till hands. Lite annorlunda arrangemang ibland! Lite mer lekfullhet! Lite fetare gitarrljud!  

Trots mina invändningar är det en väldigt bra skiva som ger köparen full valuta för pengarna. Jag önskar bara att Magnus kunde släppa på kontrollen lite och anlita exempelvis Jacob Hansen som producent. Då skulle det kunna bli magiskt!

Favoritlåtar: ”The showdown”, ”Judgement day”, ”Maya” och ”Copernicus”

 

www.myspace.com/allenlande2

 

8,5 / 10

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna