E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Votum – Metafiction (Mystic Production/Sound Pollution)

 
1. Falling dream
2. Glassy essence
3. Home
4. Faces
5. Stranger than fiction
6. Indifferent
7. December 20th

 

Jag drar paralleller till Sylvans senare verk, men även Opeth i akustiskt läge, när polska Votum förfinar sin melankoliska progrock på sitt andra album. Där föregångaren ”Time must have a stop” till stora delar bara var ett svårmodigt Porcupine Tree-duplikat visar ”Metafiction” upp ett band som har utvecklats – och det rejält!

Det är främst Maciej Kosinski som har förkovrat sig. Sången är avsevärt mer artikulerad; såväl hans engelska uttal som förmåga att nyansera texterna ligger på en nivå som numera imponerar. Men även musiken är tydligare definierad. Kompositionerna bygger på vackra melodier som sedan utvecklas genom variationer på temat. I ”Metafiction” väver Votum ihop alla beståndsdelarna till en väl sammanhållen helhet och som lyssnare har man inga problem med att hänga med i de musikaliska skeendena. Att speltiden begränsats till knappa 45 minuter bidrar också till användarvänligheten.

Atmosfären är alltigenom melankolisk, men samtidigt känns det aldrig som några klagosånger. Det låter visserligen deppigt och ibland förs tankarna till band som The Sisters of Mercy och The Mission. Men när Votum spänner musklerna visar de snarare släktskap med progmetalband än med svulstiga gothrockgrupper, vilket den respektingivande finalen ”December 20th” understryker.

 

http://www.myspace.com/votumband

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna