E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Anima Mundi - The Way (Musea Records)

 
1 - Time To Understand (13'59)
2 - Spring Knocks On The Door Of Men
(I. Act One: Spring Arrives From Her Celestial Dwelling - The Ordinance/II. Act Two: Revelation - Apotheoses At Infinitum/III. Act Three: Heading For Eternity - The Last Journey/IV. Act Four: Seasons For An Alchemist - A G (26'32)
3 - Flying To The Sun (9'33)
4 - Cosmic Man (8'18)

 

Måste lägga mig i debatten vad gäller 2010 års bästa platta!

Det är inte ofta man stöter på ett band som så totalt fångar ens uppmärksamhet som detta band gjort med mig. Hittade plattan bland årets bästa, på progarchives.com. När jag lyssnade, så föll jag pladask! Jag vill höra den igen och igen och igen…

Bandet är från Cuba och detta är deras tredje alster. Att ett band från Cuba kan skapa den här musiken överraskar och gläder mig särskilt.

Vad handlar det om för musik, då?
Jo, de spelar symfonisk progrock av bästa märke. Låtarna som bara är fyra till antalet är makalöst variationsrika på ett sätt som ibland för mina tankar till det alldeles suveräna svenska bandet Simon Says. Annars finns mycket influenser från Yes i mina ögons bästa platta, Relayer.
Klassiska partier finns det gott om. Dessa är allt från de mest vackra, atmosfäriska, till de mest svängiga, lite folkmusikaktiga. Tycker mig kunna höra lite ryskt emellanåt. Ibland hör man också en del klassiska blåsinstrument. Dessa förhöjer känslan av variation ytterligare.

Musiken är ofta uppbyggd på Virginia Perez mycket kompetenta keyboardspel. Hon lyser på skivan och lyckas skapa en alldeles underbar atmosfär tillsammans med de andra musikerna. Annars heter nog ledaren i bandet Roberto Diaz. Han spelar gitarr alldeles förstklassigt och skriver all musik på skivan. Ett par av låtarna har han gjort tillsammans med Perez. Sångaren på skivan är Carlos Sosa. Han sjunger för övrigt alldeles utmärkt. Han har en ganska ljus röst och är klockren när han tar sina toner. Sången är annars lite underordnad på skivan. När den väl kommer är den dock kanon och ibland kommer det melodier som får mig att rysa och sträcka mina armar mot taket för att markera hur otroligt bra jag tycker att det är.

Min favoritlåt på skivan är den långa ”Spring Knocks on the Door of Men”. Över 26 minuter. Detta är en helt makalös låt som börjar i ett lugnt tempo med härligt djupa blåsintrument. Den utvecklas sen efterhand på ett sätt som jag inte hört förut. Låten är helt grym och jag är helt såld! Ni måste bara höra detta !!

De andra låtarna är också jättebra, men i mina öron sticker ”Spring Knocks on the Door of Men” ändå ut lite extra.

Hoppas ni tycker som jag !!
I mina öron kan inte skivan få något annat än högsta betyg 10/10
2010 års bästa platta. Enligt mig alltså! 

www.animamundimusic.com

www.myspace.com/animamundiprog

 

Tomas Vänerfors

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna