E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Van Canto - Tribe of Force (Napalm Records)

 

1. Lost Forever
2. To Sing a Metal Song
3. One To Ten (Feat. Victor Smolski)
4. I am human
5. My Voice
6. Rebellion (Grave Digger Cover Feat. Chris Boltendahl)
7. Last Night of the Kings
8. Tribe of Force
9. Water. Fire. Heaven. Earth.
10. Master of Puppets (Metallica Cover)
11. Magic Taborea
12. Hearted (Feat. Tony Kakko)
13. Frodo's Dream


 

 

A cappella metal. Smaka på det genrenamnet! Frågan jag ställer mig är; hur fan ska jag kunna beskriva detta då? Bandet jag pratar om heter Van Canto och är naturligtvis från Tyskland. Allt galet kommer från Tyskland, så enkelt är det. Van Canto pysslar alltså med något de själva kallar för a cappella metal vilket naturligtvis är vad det låter som. Metal utan instrument helt enkelt. Det är i och för sig inte hela sanningen för bandet har en trummis men sen sköts resten av tre röstakrobater samt en manlig och en kvinnlig ledsångare. De tre herrarna Stefan Schmidt, Ross Thompson och Ingo Sterzinger skapar alltså gitarrer, bas och diverse andra instrument med endast sina strupar och ibland är det så likt att man helt klart luras att tro att det är riktiga instrument man hör. Tillsammans skapar alltså de något helt unikt som är svårt att beskriva. Om man skall försöka sig på en liknelse om vart ”musiken” pekar så hamnar det någonstans mellan heavy och power metal med en melodiös och episk ådra. Närmare än så går nog inte att komma i ord tror jag. Detta måste höras helt klart.

Detta, deras tredje, album har fått titeln ”Tribe of Force” och innehåller precis som deras tidigare alster covers på mer eller mindre kända låtar. Nu har det dock skurits ner till endast två vilket av naturliga skäl har gett mer utrymme för egna kompositioner. Dessa spår är klart underhållande men på samma gång rätt så ointressanta i längden. Man tröttnar liksom till slut på att höra samma stupljud hela tiden även om varje låt har sin egen identitet. Men det roligaste är fortfarande att höra andras låtar i a cappella-version och både Grave Diggers ”Rebellion” (med självaste Chris Boltendahl på gästsång) och Metallicas ”Master of Puppets” är väldigt bra framförda.

Frågan jag ställde i början har jag förmodligen svarat på nu men framåt betygsättningen så poppar det upp nya frågor. Hur betygsätter man detta? Efter ”musiken”, det vill säga låtarna, eller sättet de framför alltihopa på? Framförande är klockrent om ni frågar mig. Jag har aldrig tidigare hört ett band som låtit som Van Canto och deras vokala skolning måste vara av yppersta världsklass för att kunna klara av något sådant här. Alltså får framförande full pott. Ser man till låtarna så är dom föga spännande. Hade ett ”vanligt” band framfört detta hade man förmodligen inte hoppat högt och endast gett det ett medelbetyg. Sen kommer det till underhållningen som faktiskt är rätt så hög – ett tag. Det är underbart roligt första gången man hör det och man undrar hur dom klarar av att göra de ljud de gör men efter ett gäng lyssningar blir det som sagt rätt så ointressant. Så summan av kardemumman får nog i sista ändan bli ett mellanbetyg för även om det är unikt och grymt bra framfört så är det inte roligt särskilt länge.

 

www.myspace.com/vancanto

Betyg: 5/10

 

Ulf Classon

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna