E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

ASIA – Omega (Frontiers Records)

 

01. Finger on the Trigger 4:29
02. Through My Veins 5:09
03. Holy War 6:00
04. Ever Yours 4:05
05. Listen Children 5:56
06. End of the World 5:32
07. Light The Way 5:00
08. Emily (Bonus track first pressing in digipak) 5:12
09. I'm Still The Same 4:38
10. There Was a Time 5:57


 

 

John Wetton beskriver Asias musik enligt följande:

” Asia is an English prog-rock band with a pop edge, always has been, and hopefully always will be. Accessible, melodic, anthemic songs with great playing…”

För första gången sedan debuten 1982 (som blev världens mest sålda skiva det året!) har bandet arbetat med en utomstående producent. Valet föll på Mike Paxman som spelade med Judie Tzuke på 70-talet och som på senare år producerat både Status Quo samt Uriah Heeps två senaste kritikerrosade album.

Detta är studioalbum nummer två efter återföreningen av originalsättningen och om jag räknat rätt det 11:e studioalbumet totalt. Mike Paxman har skapat ett mjukt och luftigt sound som även känns lite nostalgiskt när man lyssnar. Han har velat återskapa det mäktiga 80-talssoundet men överföra det till 2010-talet. För att förstärka att bandet tycker att nya plattan är Asia ända ut i fingerspetsarna så har de anlitat Roger Dean till att göra omslaget. Han gjorde även omslagen till de två första skivorna med dem.

Skivan i sig kändes först lite splittrad när jag lyssnade på den. Först när jag tagit bort tre låtar och arrangerat om låtlistan lite så har det växt fram en skiva som är värdig att ligga i topp med de tre första skivorna.

Jag satte ”Holy war” som första låt då introt omedelbart griper tag i en och låten i sig är Asia i absolut toppklass! Nästföljande låt blir ”Finger on the trigger” som är en lite upprockad version av Wetton/Downes låt från 2005. Redan då tyckte jag den lät som en klassisk Asia-låt. Som låt nummer tre kommer ”Listen children” och fortsätter att ge det där lyckoruset. Därefter kommer ”I believe” som är löjligt bra. ”Ever yours” är en fin ballad som bara förstärker att Asia lyckats igen. Sedan blir det klassisk Asia-pamp igen med låten ”End of the world” .  I sjunde låten ”Light the way” så får Steve Howe glänsa lite extra med ett ursnyggt gitarrspel i början och under låten. Först i åttonde låten ”Through my veins” så känns de lite som de gjorde på förra plattan från 2008. Avslutningsvis har vi ”There was a time” som är en fin lugn avslutning på skivan. Lite medeltidsinfluenser kan anas här.

Så vad säger man? Gammal är äldst eller? De har lyckats knäcka förra skivan och gjort något som lätt kan mäta sig med de klassiska skivorna. Även om jag fick rensa lite och stuva om lite i låtlistan så går det inte att komma ifrån att detta är bland det bästa de gjort. Hatten av!

 

www.myspace.com/originalasia

www.originalasia.com

 

9,5 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna