E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Silent Call – Greed (Escape Music/BAM)

 

1. Every day
2. I am my nation
3. Through the endless night
4. All that might be
5. Dream tomorrow
6. Turn the tide
7. Unbreakable
8. Falling from grace
9. When the angels call your name
10. The wages of greed
11. Clavain's tale


 

 

Stockholmskvintetten Silent Call presenterade sin utmärkta debut Creations from a Chosen Path för 18 månader sedan. Den är ett utmärkt exempel på progressiv metall när den är som intressantast. Det betyder att de tekniska partierna skapar en nyfikenhet på i vilken riktning det bär härnäst, inte halvjästa idéer som tråcklas ihop med förvirrande och överarbetade kursändringar.

Produktionsmässigt är Greed ett stort kliv i rätt riktning. Den är tyngre, mörkare och mer genomarbetad. Både sångaren Andi Kravljaca och keyboardisten Patrik Törnblom visar upp en bredare repertoar än de gör på debuten. I ”All that might be” inleder Kravljaca till exempel i bästa Russell Allen-stil innan hans sedvanliga Göran Edman-lika stämma tar över.

Musiken skulle man kunna likna vid ett mindre extremt Symphony X med vissa inslag av Queensryche. Skivan är välbalanserad och tjänar på upprepad lyssning. Av låtarna fastnar de ståtliga semiballaderna ”When the angels call your name” och ”Through the endless night” lättast, men ”Falling from grace” är dock plattans obestridliga glansnummer. Med ett tungt Symphony X groove skickas lyssnaren ut i ett progressivt ljudrum med briljant musicerande och strålande infall. I låtens mittparti byts intensiteten mot melodiös fägring med funk och soulkänsla – briljant!

Men slutintrycket är ändå att där debuten utvecklade minnesvärda refränger och melodistinna slingor utmanar istället Greed lyssnaren med äventyrliga manövrar. Det är förbannat skickligt utfört, dock mer imponerande än medryckande. Som lyssnare lämnas jag ofta med en känsla av att förmodligen ha missat något. Livepubliken kommer givetvis att applådera de nya låtarna, de är faktiskt inte i något enda fall svaga. Men det största jublet torde rimligtvis äga rum efter debutens mer direkta bidrag.

 

www.myspace.com/silentcallswe

www.silentcall.se

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna