E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

Gästbok

ArtRock MySpace

 
 

 

 

The White Stripes - Under Great White Northern Lights (XL Recordings/Playground)

 

1. Let’s Shake Hands
2. Black Math
3. Little Ghost
4. Blue Orchid
5. The Union Forever
6. Ball and Biscuit
7. Icky Thump
8. I’m Slowly Turning into You
9. Jolene
10. 300 MPH Torrential Outpour Blues
11. We Are Going to Be Friends
12. I Just Don’t Know What to Do With Myself
13. Prickly Thorn, But Sweetly Worn
14. Fell in Love with a Girl
15. When I Hear My Name
16. Seven Nation Army


 

 

När den energiska duon The White Stripes skulle fira tio år i branschen så slog de på stort och uppfyllde ett mål de haft sedan tidigare. Nämligen att spela i samtliga territorier och provinser i Kanada. Kan verka som ett udda mål för ett band från Detroit men så var det i alla fall. Hursomhelst så gick detta i uppfyllelse 2007 och detta mynnade även ut i en turnédokumentär med tillhörande soundtrack. Detta soundtrack ligger nu på mitt bord för granskning och för mig som aldrig sett bandet live så är detta frustrerande. Jack White och hans ex-fru Meg White (ett tag sa de sig även vara syskon) är nämligen som allra bäst i liveformatet och det fullständigt sprutar adrenalin ur högtalarna. Deras stökiga och punkkaxiga garagerock är smått fenomenal med tanke på att de bara är två personer på scenen. Megs intrikata trumspel driver musiken framåt i den ena skumma takten efter den andra och Jacks gitarrspel är skitigt, rivigt och svängigt. Här märks det att han är en långt större gitarrhjälte än vad han får credit för. Både hans sätt att spela på och soundet på gitarren påminner en hel del om en annan förbisedd gitarrhjälte vid namn Neil Young. Kanadickens musik går även igen i The White Stripes skivkatalog emellanåt vilket förmodligen stärker de intrycken jag precis beskrev.

Konserten i sig har svårt att bygga upp någon större dynamik eller magi då den är ihopsatt av upptagningar från hela turnén. Personligen föredrar jag när hela inspelningen är från samma ställe/kväll men så är alltså icke fallet här vilket förstör en hel del av upplevelsen. Även det emellanåt svajiga ljudet tar ner lite av stämningen då det i och för sig är ett härligt liveljud men ibland blir det lite för ruffigt för att det skall låta som en professionellt utgåva.
Höjdpunkterna är som vanligt de stora hitsen som ”Icky Thump” och ”Seven Nation Army” där den sistnämndas melodislinga inte bör ha undgått någon oavsett om du besökt en konsert eller fotbollsmatch de sista åren. En skön version på Dolly Partons ”Jolene” får även räknas in bland höjdpunkterna tillsammans med personliga favoriter som ”I’m Slowly Turning into You” och den extremt Neil Young-osande ”300 M.P.H. Torrential Outpour Blues”.

Detta album funkar helt klart som ett soundtrack till dokumentären och det är väl den som i sanningen namn är det intressanta i det här fallet. Men som ett ensamstående livedokument tycker jag det är lite småtrist även om musiken håller håg klass. Själv blir jag dock sugen på att införskaffa deluxe-utgåvan av paketet för då kommer tydligen även en extra DVD där en komplett konsert ingår.

www.myspace.com/thewhitestripes

www.whitestripes.comBetyg: 6/10

Ulf Classon

 

 

 

 

  

  

 
  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna