E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Gungfly – Lamentations (Progress Records)

 
1. Bringing Down The Walls
2. White light
3. Lamentation
4. Peace At Mind
5. The Game
6. Sleight Of Hand
7. In This House
8. And She Drives Me ...
9. We Will Never Leave
10. Shape Of Days To Come

 

Tycker du om Beardfish? Kolla då även upp huvudmannen Rikard Sjöbloms andra band Gungfly!

Skillnader?

Ja, om du lyssnar på bandets debutskiva ”Please Be Quiet” (2009) hör du ett mycket poppigare, ”avsymfat” band, men detta är redan historia. Idag vräker Sjöblom på med massor av prog, och då det är Sjöbloms välbekanta röst man hör, hade detta hur lätt som helst kunnat gå som ett Beardfish-album. OK, de där musikaliska vansinneskasten saknas, men dessa har ju med åren avtagit även bland de skäggiga havsdjuren.

En tydlig skillnad är emellertid de uppenbart självbiografiska texterna. Medan Beardfish-lyriken är mer allmängiltigt hållen, hör man hur Rikard Sjöblom varit med om allt han sjunger med Gungfly. Det kan vara ”Lamentation”, en låt om Beardfishs inställda USA-turnén med Dream Theater, en episod som tycks ha satt spår djupare än man kunnat ana. Eller ännu hellre ”Bringing Down the Walls”, om en uppväxt som inte var så enkel alla gånger. 

Möjligen, kanske att Gungfly öser från andra källor, rent inspirationsmässigt. Vi har exempelvis powerpop-balladen ”And She Drives Me...”. Eller ”The Game” med sina spanskklingande rytmer och blåsinstrument. Oj, där virvlade lite 70-talssoul förbi! Eller The Moody Blues goes metal i ”We Will Never Leave”. Fast den senare dansar ju rakt in i ett instrumentalparti som nästan utproggar Beardfish.

Om jag ska göra en sista Beardfish-jämförelse, säger jag att ”Lamentations” håller i princip samma klass, och så avslutar jag med att rekommendera ett Lidköpingsbesök 14:e juli, för då spelar Gungfly för fullt.

 

http://gungfly.net

www.myspace.com/gungfly

 

Betyg: 7 av 10

Daniel Reichberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna