E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Von Hertzen Brothers – Stars Aligned (Universal)

 
1. Miracle
2. Gloria
3. Voices In Our Heads
4. Angel's Eyes
5. Down By The Sea
6. Bring Out The Snakes
7. Repeat Mode
8. Always Been Right
9. I Believe

 

Progrock funkar inte kommersiellt.

Yeah right, säg det till finska folket, som per omgående vräkte upp Von Hertzen Brothers till toppen av sin albumlista! Detta med en rockmusik vilken beskrivits som Led Zeppelin och Yes produerat av Jeff Lynne och Frank Zappa. Eller Transatlantic med Tommy Shaw på sång. När undertecknad lyssnar på ”Stars Aligned” är det snarare en sorts högenergiskt Muse jag hör, särskilt i favoritlåten ”Gloria”, som på en grund av dragspel och  supereffektiva trummor bringar melodier som får ögonen att vattnas. Fast några låtar senare kommer den överstyrda ”Bring out the Snakes”, techno spelad på riktiga instrument, för att via ett Metallica à la St Anger-parti förvandlas till...ja, kanske IQ eller It Bites?

Helt nya tag igen i ”Repeat Mode” som i verserna snuddar Magic Pie (”Full Circle Poetry”), och i refrängen plötsligt vänder sig i riktning Moon Safari och ett gitarrsolo i stil med Robert Fripps och Adrian Belews ylande excesser på David Bowies sena 70-talsskivor.

Ja, ni ser - hur mycket jag än vänder mig själv ut och in på jakt efter referenser, blir det ändå inte rätt. Detta beror på att Von Hertzen Brothers i nådens 2010-tal lyckas mejsla ut något så sällsynt som en egen stil, en stil som alltså fört dem till hemlandets förstaplats och samtidigt ådragit sig progfolkets nyfikna blickar. Ja, hur unikt är inte det!

 

www.vonhertzenbrothers.com

www.myspace.com/vonhertzenbrothers

 

Betyg 8/10

Daniel Reichberg

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna