E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

BENEDICTUM – Dominion (Frontiers Records)

 
Dominion
At The Gates
Seer
Grind It
Prodigal Son
The Shadowlands
Beautiful Pain
Dark Heart
Bang
Loud Silence
Epsilon
Sanctuary (Bonus)
Overture/The Temples of Syrinx (Bonus)

 

Benedictum som frontas av vokalissan Veronica Freeman är tuffare än de flesta andra artister under Frontiers vingar. Med frenesi och taktfast beslutsamhet har de skapat ett lagom varierat album fyllt med uppdaterad heavy metal. Den kommersiella tonen uteblir och lyssnaren lämnas med en ganska rå ton genom hela skivan. (tänk klassiska metallica blandat med n.w.o.b.h.m.) Detta innebär att skivan kräver en del av lyssnaren men ger man den lite tid så växer den och uppskattningen ökar. 

”Epsilon” med sina 8 min 54 sek är en ödesmättad pärla som är njutbar låten igenom. Snyggt gitarrspel i den också. Inledande ”Dominion” är en kompromisslös låt som växer. Den låt som fastnar lättast är ”The shadowlands”, som låter mest klassisk metal av alla på skivan. ”Loud silence” är av lite lugnare snitt och här sjunger Veronica mer med sin kvinnliga röst och låter inte fullt lika hård. Detta tyder bara på att vi här har en sångerska med variation och resurser att ta av. Till sist vill jag bara nämna ”Bang” som är en annan pärla där verserna till största delen utgörs av Veronica på endast ett trumkomp, coolt! Refrängen är som ni förstår lätt att skråla med i. Och mer godis finns det!

Skivans bottennapp är den totalt meningslösa covern på RUSH gamla ”The temples of Syrinx”. Tyvärr blir det bara ett haveri av detta och jag förstår inte varför de gör så mot sig själva. Eller jag ska säga så här kanske, för er som inte är så bekanta med originalet så kanske detta kan vara något. Versionen är inte dålig i sig men jag lyssnar hellre på RUSH i 100 fall av 100.

Avslutningsvis så har Benedictum försvarat sin heder väl i och med denna tredje skiva. Den står ut från de flesta andra skivor på ett positivt sätt och behöver som sagt bara lite tid för att komma till sin rätt. Men sedan blir ni ett ”victim of benedictum”!

www.myspace.com/benedictum

 

7,5/10

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna