E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

AIRRACE - Back to the start (Frontiers Records)

 
1 Keep On Going
2 Two Of A Kind
3 When Baby
4 Call Me Anytime
5 So Long
6 Back To Start
7 Just One Kiss
8 Wrong Way Out
9 One Step Ahead
10 Enough Of Your Loving
11 Better Believe It
12 What More Do You Want From Me?

 

Först lite historia...

Gitarristen Laurie Mansworth från N.W.O.B.H.M.-bandet More ville spela lite mjukare tongångar och bildade därför bandet Airrace 1982. Två år senare, efter lite medlemsbyten, på hösten släpptes debuten som producerad av Beau Hill idag betraktas som en A.O.R.-klassiker. Vi är ett gäng fans som förgäves väntat på en uppföljare. Bandet splittrades redan sommaren 1985 då trummisen Jason Bonham återvände till sitt Virginia Wolf för en skivinspelning rattad av Roger Taylor (Queen). Det plus att skivbolaget ATCO inte fattade hur bra Airrace var och inte gjorde reklam för dem trots fantastiska recensioner.

Airrace hann dock under sin korta karriär vara förband till storheter som Queen, AC/DC, Meat Loaf och Ted Nugent. Manager var ingen mindre än Peter Grant (Led Zeppelin) men trots det självdog bandet alldeles, alldeles för snabbt.
 
Nutid....


Bandet återsamlades för sitt 25-års jubileum 2009 då även Jason var med på ett hörn. Ett nysläpp av debuten gjordes även på CD. I kölvattnet av detta beslöt sig de andra medlemmarna minus Jason att göra en ny skiva vilken nu recenseras nedan.
 
Första intrycket är att produktionen inte är lika bra som på debuten då Beau Hill producerade. Nu håller gitarristen Laurie själv i spakarna med godkänt resultat men inte mer. När man lyssnat några gånger och vant sig vid detta så framkommer andra essenser. Glädjande nog har sångaren Keith Murrell kvar sitt lite originella sätt att sjunga på och rösten känns förvånansvärt fräsch efter alla år som gått. Låtarna är överlag godkända men känns inte riktigt lika starka som på debuten. Här känner jag mig osäker på om de känts bättre med en annan produktion och jag får nog erkänna att mitt omdöme är färgat av detta. Lyssna bara på Foreigner-liknande pärlan "Two of a kind", lysande! Inledande "Keep on goin´" är en liten resa tillbaka i tiden och låter väldigt klassisk Airrace. "Call me anytime" går inte av för hackor den heller, så visst finns det här bra material som är värdiga att följa upp debuten från 1984 med. Nu tror ni kanske att produktionen är sunkig vilken den absolut inte är men kunde varit bättre. Den låter väldigt live och lite rå och därför inte så polerad bara. Bortse från det när ni lyssnar för det finns mycket bra att hämta här!
 

www.myspace.com/airraceband


7 / 10
 
Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna