E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Lebowski – Cinematic (Egenproducerad)

 
Trip to Doha 5:40
137 sec. 7:11
Cinematic 7:41
Old British Spy Movie 5:10
Iceland 7:12
Encore 6:07
Aperitif for Breakfast (O.M.R.J) 6:06
Spiritual Machine 6:54
The Storyteller (Svensson) 6:38
Human Error 7:58

 

Ett i det närmaste helt instrumentalt verk släpps här av polska Lebowski som varit aktiva sen 2002. Verket marknadsförs som "Music to a non-existent movie" och går man till deras website (http://lebowski.hosted.pl) ser man att den är dedicerad polsk film och polska filmaktörer.

Visst får man känsla av att detta är en sorts illustrerande bakgrundsmusik som skulle vara mycket lämplig till film. Det finns inga speciella melodier utan enbart vissa återkommande teman. Som sagt, helt instrumentellt med undantag för vissa recitationer på polska. Men det är faktiskt oerhört snyggt gjort. Jag njöt redan från första början av de oerhört snygga arrangemangen. Särskilt låt nummer tre (titellåten)  "Cinematic" är en helt oemotståndlig komposition som snabbt satte sig på hjärnan. Det är svårt att finna några bra referenser för att kunna beskriva stilen hos musiken. Den flyter fram på ett elegant sätt och jag måste säga att jag imponeras av musikernas skicklighet. Trumsoundet är otroligt skönt i all sin enkelhet, samspelet mellan gitarrist och organist är stundtals lysande och basisten (som troligen spelar ståbas under långa partier) spelar mycket inspirerat. Det som känns lite udda för en svensk är de polska recitationerna som finns i vissa av låtarna men man vänjer sig. Det finns en lite jazzig grundton i musiken men ändå mycket lågmäld. Den enda referens jag direkt kan tänka på är lugna partier från Porcupine Tree där Steven Wilson tar det lite lugnare med gitarren. Men för övrigt så tycker jag verkligen att bandet skapat sig ett eget och mycket intressant sound.

Alla spår på plattan är klart godkända och förutom ”Cinematic” vill jag också framhålla spåren ”Iceland” (otroligt snyggt gitarrsound med suverän atmosfär från diverse keyboards och piano) och ”Spiritual machine” (kanske det är denna låt som mest påminner om Porcupine Tree).

Det finns en ”feelgood”-känsla över samtliga låtar på plattan och jag kan verkligen rekommendera alstret för dig som vill ha musik att slappna av till. Alltså, ännu ett nytt polskt band att lägga på minnet inom det progressiva rockfältet.www.myspace.com/worldofcinematic

http://lebowski.hosted.pl


 

Betyg: 8 av 10.

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna