E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

TEN – Stormwarning (Frontiers Records)

 
1. Endless Symphony
2. Centre Of My Universe
3. Kingdom Come
4. Book Of Secrets
5. Stormwarning
6. Invisible
7. Love Song
8. The Hourglass And The Landslide
9. Destiny
10. The Wave

 

Bandledaren Gary Hughes har ju skrivit en hel del plattor tidigare. Förutom egna soloplattor sedan 1989 så har han skrivit för TEN sedan 1996. Utöver det så skrev han Bob Catleys tre första soloalbum. Frågan är då om han har något kvar att ge år 2011?

Svaret blir, jodå, det har han. Musikaliskt rör TEN sig i landskapen kring Harem Scarem, Ayreon och 80-tals Rainbow och liknande. Melodiskt så det förslår med andra ord.

Inledande ”Endless symphony” är en mäktig liten sak med stark refräng, själv får jag lite eurovision-vibbar av den, skivans starkaste låt i mina öron. Bluesbaserade ”Book of secrets” flirtar vilt med fans av 80-tals Rainbow och Whitesnake och är en mycket snygg låt!. Titellåten ”Stormwarning” är också skön med sina melodiska Lizzy-gitarrer. Avrundande balladen ”The wave” ger lite Beatles-vibbar och tankarna går även till tyska mjukpopgruppen Fahrenheit (om någon minns dem från senare halvan av 80-talet). Låtmässigt har Gary fått ihop en ganska stark skiva tycker jag.

Han säger själv att han lagt ner sitt yttersta för att denna skiva ska bli så bra som möjligt. Han var noga med att omge sig med rätt musiker och gitarristerna låter ganska vassa om jag får säga det själv. Gary anlitade även samma tecknare som tidigare gjort två av TENs skivomslag. Allt för att få det så rätt som möjligt.

Lite invändningar har jag dock emot tempot på skivan. Det finns inte en enda fartig låt. Här är det midtempo eller lugnare för hela slanten. Gary sjunger med säker stämma och inte helt olikt David Coverdale i de lugnaste partierna. Däremot anstränger han sig inte en enda gång utan håller sig mest i de nedre registren vilket ger skivan, som helhetsintryck, en lite sövande stämning. Men återvänder man till skivan och lyssnar lite i taget så är den njutbar. Som sagt, låtmässigt är det en stark platta!

 

7,5 / 10

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna