E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Bob the Screamer - The Adventuring (Egenproducerat)

 
Triumph
Roads
Adventurous
Borovnice
By Night
Finale

 

Bob the Screamer är en musiker och kompositör från Västerås. Hans musik beskrivs som instrumental progressiv rock som fokuserar på detaljrikedom och dynamik. Musiken är mestadels gitarrbaserad; elgitarr, akustisk gitarr (både nylon- och stålsträngad) och elbas bildar grunden, men elorgel, klaviatur och mjukvaruinstrument används också mycket. Musiken sägs vara mest influerad av 70-talets progressiva rock som Mike Oldfield och Genesis, men också av folkmusik och moderna progressiva metalband som Opeth.

Debutplattan är cirka 45 minuter lång och innehåller sex spår. Hela albumet finns tillgängligt för gratis nedladdning.

Det som slår lyssnaren omedelbart är släktskapet med Mike Oldfield och hans sätt att komponera och arrangera musik. Man hör faktiskt inte mycket av andra tidigare nämnda influenser utan det är i det närmaste enbart Mike Oldfields musikstil som gäller. Jag skulle vilja säga att om man inte visste att detta var Bob the Screamer så skulle man självklart tro att det här var en ny platta med Mike Oldfield. Så troget ”originalet” är faktiskt denna platta, åtminstone i majoriteten av låtarna. Sen är frågan om man skall tolka det positivt eller negativt. Det positiva är ju naturligtvis de gedigna arrangemangen som inte innehåller många musikaliska misstag eller disharmonier. Utan tvivel är det en skicklig musiker som ligger bakom verket. Men Mike Oldfield är ju tämligen genial på att hitta inspirerande teman som han senare kan bygga vidare på och snurra runt i kring. Vi har ju mästerverket ”Tubular Bells” som exempel men i mitt tycke når även verken ”Ommadawn” och ”Incantations” tidvis upp i liknande mästerliga nivåer. I tillägg till detta lyckades ju Mike också med några riktiga hitlåtar, t ex ”Moonlight shadow” tillsammans med Maggie Riley. Så, hur står sig då Bob the Screamer i dessa tuffa jämförelser?

Ja, man får väl säga att plattan i alla fall är ett hedervärt försök där vissa av låtarna faktiskt är klart i närheten av Oldfield-klass. Bästa exemplet är inledningslåten ”Triumph” som har just det här intressanta temat (direkt anslaget med synthesizer) kring vilken låten sen snurrar och vrider sig i olika arrangemang. Väldigt trevligt faktiskt. Det finns även partier i de andra låtarna som är klart spännande t ex ”Borovnice” – ganska skönt bas-tema på slutet och överhuvudtaget ganska läckra trudelutter i övrigt – samt avslutningspartiet på ”By Night”.

Men det har också sina sidor att härma sina idoler. Exempelvis har jag alltid tyckt att spelet på elektrisk gitarr har varit en av Mike Oldfields svaga sidor (däremot är han suverän på de akustiska gitarrstyckena). Och när nu Bob i det närmaste kopierat denna typ av gitarrspel så blir jag ju rätt tveksam. Här hade han ju chansen att tillföra något eget med lite bättre finess. Sen är kanske valet av de mer elektroniskt frambringade partierna inte alltid så lyckat. I mitten av låten ”By Night” kommer någonting som låter som ett mellanting mellan flyglarmsiren och misslyckad stämsång (vet inte hur han frambringat detta ljud) ackompanjerat av gammalt vinylrasp. Men det låter mycket märkligt och är långt ifrån njutbart. Detta tema byggs sen på till ett lite mer sammansatt och harmoniskt parti men skadan är redan skedd. Det här kändes som ett onödigt inslag i en annars rätt schysst låt.

Slutbetyget blir i alla fall klart godkänt och jag kan utan vidare rekommendera verket till Mike Oldfields-fans som säkert kommer att nicka igenkännande. Men alla låtarna håller inte intresset uppe och det krävs nog mer av melodiska ideer och nyskapande för att riktigt gå hem i stugorna. Fast inledningslåten ”Triumph” är verkligen en låt i sann Oldfield-anda.

www.myspace.com/bobthescreamer

www.bobthescreamer.com

 

Karl-Göran Karlsson

Betyg: 6 av 10   

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna