E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

SARACEN – Marilyn (Escape Music)

 
1.The Girl: Norma Jeane
2.The Orphan: Whither The Wind Blows
3.The Dreamer: Hold On6
4.The Model: Make This Body Work
5.The Actress: Who Am I
6.The Wife: Love Like A Razorblade
7.The Patient: Break The Spell
8.The Mistress: Not For Sure
9.The Forsaken: Feel Like Going Home
10.The Witness: Unfinished Life
11.The Woman: Marilyn

 

På den gamla goda tiden, på korsriddartiden, var saracen ett skällsord som kristna använde på muslimer. Vad det har att göra med Marilyn Monroe kan man kanske undra. Men nu har de två mötts och resultatet blev denna skiva som gästas av bl a Robin Beck och Steve Overland. Framförallt Robin Beck, ska jag tillägga, då hon sjunger på flera spår.

Musiken är emellanåt något vemodig som sig bör med tanke på Marilyns tragiska bortgång. Så inget konstigt där. På de första låtarna har man till och med försökt få in lite nattklubbskänsla med en saxofon i ljudbilden. Fungerar väl sisådär. Ni vet väl att Marilyn hade några hits själv. Det var framförallt låtar som hon framförde i sina filmer. Den mest kända är väl ”I wanna be loved by you”.

Skivans höjdpunkter är få dessvärre. Egentligen tycker jag bara att titelspåret klarar sig med hedern i behåll. Resten faller dessvärre hårt och platt. Trots att Robin sjunger med intensitet och inlevelse lyckas hon inte få liv i de ganska döda låtarna. Men titelspåret är som sagt en fin pampig sak där alla bitar faller på plats. Jag kan tänka mig att Saracen hade denna låt klar först och byggde sedan upp skivan kring den. Tyvärr lyckades de inte fullfölja sina intentioner. På ett kvalitativt sätt menar jag. De övriga låtarna är intetsägande trots fina vokala insatser från Robin, Steve och Issa.

Därmed kan jag heller inte sätta betyget så högt denna gång. Jag hissar titellåten men dissar resten. Så hård är jag denna gång. Detta duger verkligen inte. Synd, för jag har gillat Saracens tidigare alster. Framförallt debuten från 1981 som jag tycker är en bortglömd pärla, någonstans mellan progressiv rock och n.w.o.b.h.m.

De skulle kanske gjort skivan själva istället för att försöka ge sig på att skriva till en annan sångare/sångerska. Men gjort är gjort och nu får de stå sitt kast.

Favoritspår: ”Marilyn”

 

www.myspace.com/saracenuk

www.saracenlive.com

 

3,5 / 10

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna