E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Deathening - Open Up and Swallow (Rakamarow Records/Triada Promotion)

 
1. Truthfully Deceived
2. Joining Hands with Claws
3. Open Up and Swallow
4. The Earth Is Flat
5. Shallow Grain
6. Cash Out in Blood
7. Collusion
8. Mad Gone Blind
9. Hate Spawn
10. Unable to Breath

 

När medlemmar från hårdare akter (i detta fall Murderplan och Embraced) slår sig samman med grabbar som till vardags lirar i mer progressiva konstellationer (som Wraptors och The Carpet Knights) så kan det uppenbarligen uppstå rätt så välljudande och på samma gång ond musik. Göteborg samt Malmöbaserade Deathening är just ett sådant band. På sin debut ”Open Up and Swallow” visar gruppen upp ett thrashosande och brutalt dödsriffande i den göteborgska såväl som den stockholmska skolan. Här blandas tunga tekniska riff med snygga melodier samt välarrangerade harmonier och dom är inte rädda för att ta ut svängarna i mer progressiva partier. Det bästa är att det inte blir för mycket matematik över det hela utan det är benhård, men ändå melodiös, death metal som spelas på ett lite mer tekniskt sätt. Lägg där till Kalle Nimhagens (ex Embraced) gutturala vrålande samt desperata skrikande så får du i sista ändan en klart underhållande blandning musik.

”Open Up and Swallow” är en riktigt trevlig bekantskap för oss som gillar band som Dark Tranquillity, The Crown och tillexempel Grave. Men Deathening har fortfarande en del kvar upp till de stora namnen för igenkännighetsfaktorn är lite för stor och det känns som att variationen mellan låtarna är alldeles för liten. För trots snygga partier med minnesvärda riff och utstickande melodierna så är transportsträckorna där emellan lite för lika varandra i längden. Sen saknar jag de starka och medryckande refrängerna som skulle kunna ha gett skivan en extra dimension.
Överlag är detta en välarrangerad och snyggt framförd debutplatta men för att jag skall våga mig på att sätta ett högre betyg så vill jag mer variation, lite starkare refränger samt en större dos personlighet, något som gör att man hör att det är just Deathening man lyssnar på.
En debut som lovar gott!

www.myspace.com/deathening

www.deathening.se 

 


Betyg: 6,5/10

Ulf Classon

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna