E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Omnium Gatherum - New World Shadows (Lifeforce Records)

 
Everfields
Ego
New world shadows
Soul journeys
Nova flame
An infinite mind
Watcher of the skies
The distance
Deep cold

 

Alltid trevligt med nya bekantskaper från ett av våra grannländer, denna gång Finland. Detta är också gruppens första släpp på Lifeforce Records.

Vad bandet vill trycka på är att det skall vara deathmetal med snygga melodier, progressiva inslag och med mörk botten. En beskrivning som jag för all del kan hålla med om och här travar de vidare på sin utstakade stig med det melodiska och ändå brutalt där texterna svänger mellan glädje och sorg, hopp och hopplöshet.

Vid första lyssningen var jag nyfiken men även lite skeptisk, Finland har ju fått fram en hel del intressanta band men även en del udda, dessutom stora exporter som Nightwish, Him osv. Här bjuds vi inte på något sådant, första känslan visade prov på ett mer traditionellt Amorphis men så här ett antal lyssningar senare så har den nyanserats en hel del. Här finns verkligen allt av det som beskrivits textmässigt ovan som sorg, glädje och hopp samt växlingar från att pusha fram briljanta gitarrslingor till markerande trummor.

Jag kan finna likheter med band som In Flames, Amorphis, Opeth, Evergrey och Dark Tranquillity vilka de förövrigt turnerat med. Musikerna sköter sina instrument med beröm godkänt och sångaren låter som han tar i ända från tårna och ger ett avgrundsvrål vilken borde ge utslag på richterskalan. En bit in på New World Shadows låter det ruskigt likt det Swanöska bandet Nightingale vilket lyfter fram låten fantastiskt läckert.

Detta är en otroligt läcker skiva med sina olika nyanser och skiftningar dessutom levereras den med en snygg ljudbild. Jag föll verkligen pladask för New World Shadows och att merparten av spåren håller sig runt 5-10 minuter gör ju saken inte sämre.En tidig julklapp snyggt paketerat från vårt grannland Finland.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta Soumi!!
 

www.myspace.com/omniumgatherum

www.omniumgatherum.org

 

Betyg 8.5/10

Niklas Johansson

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna