E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Magic Pie – The suffering joy (Progress Records)

 
1. A life’s work
1:1. Questions unanswered
1:2. Overture
1:3. A brand new day
1:4. The suffering joy
5. Headlines
6. Endless ocean
7. Slightly mad
8. Tired
9. In memoriam

 

Vid Oslofjordens östra strand ligger staden Moss. Här grundades 1877 företaget Helly-Hansen, tillverkare av kläder som skyddar i alla väder. Här bor också Magic Pie, skapare av progressiv rockmusik som lindrar livets vedermödor.

Det är inte ofta som ett bands avhoppande sångare föreslår sin egen efterträdare. Det gjorde dock Allan Olsen som när han meddelade sitt avsked från Magic Pie rekommenderade sina vänner att anlita islänningen Eirikur Hauksson (Ken Hensley´s Live Fire, SKARR, ex-Artch) i sitt ställe. Och det låter som om den kraftfulle Eric Hawk, som han också kallar sig, fört in lite tyngd i Magic Pies 70-talsrotade progrock. Magic Pie har mycket att säga, både med avseende på texterna och på musiken. Livet är besvärligt och fyllt av lidande men likafullt värt att leva; man ska ta det goda med det onda. Det är liksom livets mening. Och norrmännen har det musikaliska artilleriet att ta med sig i striden.

Gruppens tredje verk, The suffering joy, inleds med den episka 24 minuter långa sviten A life´s work. Den är indelad i fyra segment där det första introducerar texternas tema. Det andra presenterar bandets progmetalliska sida medan det tredje släpper fram sextettens patenterade sångharmonier innan titelsegmentet, där Ayreon möter Transatlantic, knyter ihop säcken. Här hör vi också det nya Magic Pie. Soundet är mörkare, trycket hårdare och sången myndigare än tidigare, men gruppen har ändå bevarat sina soliga harmonier och fjäderlätta akustiska delar. De sistnämnda kvalitéerna dominerar skivans mittparti men tindrar och lättar lite på skynket även under de tre tunga avslutande styckena. Bäst av dessa är Slightly mad som inleder likt ett rafflande Uriah Heep innan ett rent jazzrockparti bryter ut. Likt när en storm bedarrar avrundas låten av ett vackert akustiskt avsnitt. Tired låter sin vemodiga stämning överbrygga Pink Floyd och Ayreon, men inte utan ett halsbrytande fusionstick. Den mollstämda In memoriam avrundar mastodontverket. Hauksson sjunger verserna likt en spefull Bruce Dickinson med ödesmättad körsång och en tungt rullande hammondslinga i bakgrunden.

Om det är mycket att ta in? Med ett ord, ja. Albumets största utmaning är dess långa stycken – endast Endless ocean är kortare än 8:40! Vissa stunder känns långsamma, nästan som om gruppen står inför ett vägval. Vart skall vi ta vägen nu? Och det är inte alltid Magic Pie väljer den lättillgängliga stigen. Detta går att tolka som ett ackompanjemang till albumets budskap. Sannolikt är det också på det viset, för såpass sinnrika är Magic Pie. Men det innebär också att The suffering joy kräver tid och plats för att kunna uppskattas fullt ut.

www.myspace.com/magicpiehome

www.magicpie.net

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna