E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Bigbang - Epic Scrap Metal (EMI Music)

 
1. How Things Rot
2. Everybody And Their Broken Hearts
3. Cigarette
4. Deserve Everything
5. New Woman
6. No One
7. Cities Of The Plain
8. Don't Kill My Buzz
9. Nothing Finished Yet
10. Cape
11. Don't Believe In Change
12. Epic Scrap Metal
Øystein Greni – gitarr och sång
Olaf Olsen - trummor och sång
Nikolai Hængsle Eilertsen - bas och Sång

 

De har släppt skivor i över 15 år och kallas Norges bästa liveband. Trots detta så var de helt okända för mig. Så när förfrågan om en recension dök upp så var det alltså min chans att råda bot på denna okunskap. Bandet i fråga är norska Bigbang och det som ska recenseras är deras nya platta Epic Scrap Metal.

Min spontana reaktion var att bandets namn, Bigbang, lurar iväg förväntningarna beträffande musikinriktning. Musiken låter nämligen allt annat än just Bigbang! För mig som kanske oftast lyssnar på andra tongångar saknas det möjligtvis lite referenspunkter till den här typen av musik. Om man tar bort allt vad country-touch heter från Steve Earle, så kan man kanske tycka att det stundtals finns vissa likheter. Speciellt på låten, Cities Of The Plain, där det är stillsamt akustiskt med lite folk-känsla och spröd sång från Øystein Greni.

På andra låtar är det lite rockigare tongångar med vad som kanske kan beskrivas som lite slamrig 60-talskänsla. Av någon anledning kommer jag på mig med att jämföra det hela med ett annat band som jag har dålig koll på, Del Amitri. Mina jämförelser får dock tas med en nypa salt. I sammanhanget så är det ganska viktigt att ännu en gång framhålla att detta inte riktigt är min kopp te när det gäller musikstil. Inte desto mindre så gillar jag det jag hör. Efter att ha plöjt igenom låtarna ett antal gånger så börjar de fastna, en efter en. Favoriten i det här läget är spår 3, Cigarette, vilket är en mediumrockare med bra krok i refrängen.

Sammantaget så är Bigbang en väldigt behaglig ny bekantskap. På Epic Scrap Metal finns musik som spänner över stora områden vilket gör att den passar att spelas vid de flesta tillfällen och att den säkert kommer att tillfredsställa flertalet musikhungriga ”out there”.

www.myspace.com/smallbang

http://bigbang.no

 

Betyg: 7/10

Eric Eklund

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna