E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Joe Bonamassa – Dust Bowl (Provogue Records)

 
1. Slow Train
2. Dust Bowl
3. Tennessee Plates
4. The Meaning Of The Blues
5. Black Lung Heartache
6. You Better Watch Yourself
7. The Last Matador Of Bayonne
8. Heartbreaker
9. No Love On The Street
10. The Whale That Swallowed Jonah
11. Sweet Rowena
12. Prisoner

 

Den otroligt produktive Joe Bonamassa fortsätter att spruta ur sig nya skivor. Ett tag så misstänkte jag att projektet, Black Country Communion, skulle tvinga honom att slå av på takten vad gäller släppet av bluesplattor i eget namn. Men tji fick jag, och tur är väl det. Uppenbarligen så har han hur mycket låtidéer och inspiration som helst. För faktum är att han trots den höga produktionstakten har en imponerade hög klass på sina plattor.

Känslorna som Joe B framkallar med sitt känsliga gitarrspel gör att man får ståpäls och som gitarrist så är han snudd på oöverträffad. Utanför metal-scenen så är han helt klart topp-3. Som sällskap på den listan så har han Dave Gilmour (så klart) och Warren Haynes. ”Unge” Bonamassa är alltså i gott sällskap.

En fördel med Bonamassa är att han tar ut svängarna ganska rejält. Trots att han är placerad i blues-facket så bjuder han på så mycket mer än en evig ström av bluestolvor. Av hans senare skivor så ger jag full pott till både Sloe Gin och The Ballad Of John Henry. Black Rock från 2010 fångade mig dock inte på samma sätt. Så när nu nya Dust Bowl ska bedömas så är det inte utan att jag är lite nervös. Risken finns ju att han, inte minst med anledning hårdrockandet med Black Country Communion, börjar tappa fokus.

Första spåret Slow Train smyger igång plattan ganska behagligt och följs upp med titelspåret som även det är en lite lugnare och mer suggestiv sak med skönt basspel av Carmine Rojas.

På tredje spåret, den snabba Rockpile-doftande Tennesse Plates, backas bandet upp av John Hiatt. Nu svänger det rejält. På The Meaning Of The Blues går tempot ner igen och vi bjuds på en tung, släpig blues. På femte plats kommer Black Lung Heartache som kanske lite slarvigt kan utnämnas till en lite snabbare version av The Ballad Of John Henry. Nu är det världsklass!  

På åttonde spåret, Free-covern Heartbreaker, dyker kompisen Glenn Hughes upp. De sjunger en snygg duett och Hughes är behagligt återhållsam med sin röst. (vilket gudarna ska veta inte alltid är fallet) Detta är helt klart en av plattans bästa spår.

Låtmaterialet är dynamiskt och välbalanserat men möjligtvis kan man kanske önska några fler upptempolåtar än de tre som erbjuds. Bortsett från detta så kan jag, efter att ha varvat plattan ett antal gånger, konstatera att Joe Bonamassa med Dust Bowl höjt sig ett snäpp sen senast. Gött!

 

http://jbonamassa.com

www.myspace.com/jbonamassa

 

Betyg: 8/10

Eric Eklund

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna