E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Believe – World is round (Metal Mind Records)

 
1 World is round pt 1
2 No time inside
3 World is round pt 2
4 Cut me, paste me
5 Lay down forever
6 So well
7 Bored
8 Guru
9 New hands
10 Poor King of Sun/Return

 

Polsk progrock är melankolisk, melodiös och alltid väldigt välspelad. Det är så man kan misstänka att Musikkonservatoriet i Warszawa granskar alla grupper innan de får spela in en skiva. Believe är inget undantag; melodikänslan är osviklig och får fritt spelrum i den kristallklara produktionen.

Skivans första halva präglas av gruppens nedstämda, tyngre ådra och bär många likheter med Porcupine Tree. Men trots denna aktade referens utgör den delen albumets minst intressanta part och musiken lyfter inte riktigt. Det är när de akustiska inslagen tillåts dominera som gruppen verkligen strålar. Melodierna får en klarare, mer distinkt riktning och musiken flyter över huvud taget ledigare när anslaget lättar.     

World is round är Believes fjärde och hittills mest kompletta fullängdare, och kan Warszawamusikerna utveckla komponerandet mer i stil med de avslutande spåren så har de ännu en kvalitetsnivå inom räckhåll. I New hands och Poor King of Sun ger inslagen av fiol, piano, sitar och akustisk gitarr låtarna en folkmusikalisk, i det sistnämnda fallet rent av orientalisk, värme. Det behövs fler progband med sådana impulser.

www.myspace.com/believeartrock

 

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna