E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Lemmy - 49% Motherf**ker. 51% Son of a Bitch (Dvd)

 

 

Ian "Lemmy" Kilmister är mannen, myten och legenden. Han är mannen grabbarna vill vara och han är mannen som tjejerna vill vara med. Låt vara att han närmar sig en respektabel ålder en bra bit över sextio, se aningen sliten ut och har ohyggliga vårtor i ansiktet, han är ändå den mest kompletta rock’n’rollguden som vandrar på denna jord. Inte bara var han med och startade heavy metal-vågen med Motörhead på sjuttiotalet han har även satt standarden för hur en riktig rockstjärna skall föra sig.

I den nyproducerade dokumentären ”Lemmy: 49% Motherfucker. 51% Son of a Bitch” får vi följa med denna levande legend under tre år då Motörhead spelade in och turnerade på albumet ”Motörizer” (2008). Under denna period får vi även bland mycket annat följa med när han gästspelar med Metallica, är i studion med Foo Fighters Dave Grohl samt samspråkar med skådespelaren Billy Bob Thornton på favorithaket Rainbow Bar & Grill i Hollywood. Det är ett rörande porträtt av en till synes sliten och ensam man som enligt honom själv bara kan göra en sak – lira rock’n’roll.
Hela hans liv/karriär gås igenom under filmens gång och arkivfilmer och bilder varvas med det nyinspelade materialet. Det blir aldrig riktigt djupgående men man får reda på det väsentligaste om honom men framför allt får man följa med in i det heligaste och mest mytomspunna av allt – hans lägenhet! Lemmy är ju en notorisk samlare och det mesta han har samlat på sig ryms inne i den till synes oerhört lilla lägenheten. Speciellt alla hans prylar från andra världskriget vilket är en respektabel samling.

Under historieberättandes gång avlöses världsstjärnor som Slash, Ozzy Osbourne, Joan Jett, James Hetfield, Scott Ian, Steve Vai, Alice Cooper och Henry Rollins i sina hyllningar av Lemmy av mindre kända ansikten som Jim Heath (Reverend Horton Heat) och Slim Jim Phantom (The Stray Cats) samt gamla bandmedlemmar från både Hawkwind och Motörhead. Listan är lika lång som deras återberättade minnen är underhållande.
Underhållande är även det rigorösa extramaterialet som tar längre tid att ta sig igenom än huvudfilmen. Bland annat får vi träffa Motörheads crew, vi får flera av intervjuerna med Lemmy i längre versioner och här finns naturligtvis en del livegodis med Motörhead men det coolaste är nog ändå att få sitta med under hela samtalet med Billy Bob Thornton. Dom två snubbarna har en del att berätta och prata om helt klart. Vi får heller inte glömma klippet med Greg Olliver och Wes Orshoski som skapat filmen. Dom ser mer ut som två smågrabbar som fått den bästa julklappen genom tiderna när dom berättar om sina upplevelser med Lemmy.

“Lemmy: 49% Motherfucker. 51% Son of a Bitch” är ett fullständigt lysande dokument över vår tids största rockikon. För en utomstående kan både upplägg och filmning kännas aningen standardiserat men för den intresserade, och framförallt oss Motörhead-fans, så är denna dokumentär ett måste att, inte bara ha sett, utan även ha i samlingen.
Införskaffar man den på bluray så får man även toppkvalité på både bild och ljud vilket alltid är något att sträva efter.

 

Betyg: 9/10

Ulf Classon

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna