E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Ulver - Wars of the roses (Kscope)

 
1 February MMX
2 Norwegian Gothic
3 Providence
4 September IV
5 England
6 Island
7 Stone Angels

 

Ibland får man skivor i sin hand som inte liknar något annat. Eller som i varje fall är svåra att jämföra med annat som man är mer van att lyssna på. Detta gäller verkligen denna platta från Black Metal-bandet Ulver från vårt grannland i väster. De har några få år på nacken tillsammans men har redan lyckats göra stort intryck som live-band, bl a under en stor Europaturné förra året.

Efter att ha slutit skivkontrakt med Kscope släpper man alltså detta mycket märkliga verk bestående av sex rätt normallånga låtar med ganska varierad stil som sedan avslutas av ett rätt sanslöst mastodontverk på närmare 20 minuter. Det sistnämnda i en stil som avviker betydligt mot det övriga.

För att börja med de sex första låtarna så erbjuder man här en rätt skön blandning låtar som inte på något sätt (i alla fall för mig) ger rättvisa åt epitetet ”Black Metal” band. Det är inte alls särskilt hårt eller extremt på det sätt som man kanske skulle förvänta sig. Istället är det stundtals väldigt melodiskt och fullt av ofta ödsliga stämningar framkallade med diverse keyboards. Jag noterar också att man experimenterar våldsamt med tilläggseffekter från fiol (Hardangerfela?) och allehanda blåsinstrument. Jag tycker alla dessa sex låtar är klart njutbara (efter viss tillvänjning) med ett skönt rockgung i vissa av dem men också flera lugna och stämningsfulla (kanske lite ödsliga och dystra). Absoluta favoritlåten är låt nummer fyra ”September IV” med en väldigt fint arrangemang både sång- och ljudmässigt. En sån där låt man genast tar till sig. Kanske för det enkla men fina piano/keyboardskompet i bakgrunden som avslutas med lite mer rockiga tongångar på slutet. Sen gillar jag också de lugna stämningsfulla låtarna ”Providence” och ”England” som påminner (till en del i alla fall) om det sound som Pain of  Salvation kunde erbjuda i tidigare plattor. Måste också nämna ”Providence” slutdel där man spelar upp väldigt märkliga stämningar. Det är ungefär som om man långsamt smyger genom en tunnel i underjorden där det ligger en massa jättar eller troll och sover och snarkar! Mycket surrealistiskt!   

Men till slut kommer alltså då det märkliga verket ”Stone Angels” som för mig inte liknar något jag hört tidigare, tror jag. Ett enda långt trögflytande lavaflöde av stämningar från i huvudsak orgel (kyrkorgel?) kryddat med diverse klart experimentellt utförda pålägg alltifrån fiol och blåsinstrument till diverse slagverk i den senare delen. Vad som också är utmärkande är tendensen att ibland gå över i disharmonier. Men det sker bara nästan för precis när man tycker att det börjar gå överstyr så kör man upp på vägen igen. Detta gör faktiskt lyssnarupplevelsen ganska spännande. Till alla dessa märkliga ljud utförs en recitation av ett poetiskt verk av den amerikanska poeten Keith Waldrop. Själva innehållet och betydelsen är lite svår att greppa utan att ha sett texten men det är uppenbart att det är ett ganska djupt filosofiskt verk.

Det här är en fascinerande platta för den som är mottaglig för musik av den lite mer experimentella sorten. I slutändan ett rätt oemotståndligt verk, faktiskt. Sånginsatserna är väl inte direkt imponerande men det är de dominerande stämningarna och skiftningarna i musiken som lyfter plattan.   

www.myspace.com/ulver1

www.kscopemusic.com/ulver/warsoftheroses

 

Betyg: 8 av 10.

Karl-Göran Karlsson

 

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna