E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Öresund Space Collective - Give Your Brain A Rest From The Matrix (Space Rock Productions)

1. Give Your Brain A Rest From The Matrix (24:29)
2. Mainstream Is The New Acid (14:00)
3. Step Into The Other World (8:56)
4. Cerebral Massage (27:27)
 

 

Så damp en ny platta ner med Öresund Space Collective. Detta underbara gäng med amerikanske Scott Heller / Dr Space i spetsen har jag recenserat ett flertal gånger innan. Och de flesta GARFare minns dem säkert efter Slottsskogsspelningen på Bel Parc.
Det kan vara lite svårt att recensera deras plattor eftersom de ( liksom livespelningarna) enbart består av improvisationer. Ofta finns ett stort spektra av musikaliska riktningar med.
Titeln kommer ifrån att alla människor brukar gå omkring med sina smartphones ständigt ipluggade i öronen och alla ska vara online konstant. Håller med bandet, kör detta i lurarna istället. Perfekt för promenader eller blundande i soffan. Du kommer sväva iväg, jag lovar!


Men vi gör ett försök till recension då...
Spår ett, som är titellåten, har det sedvanliga långsamma uppbyggandet. Sakta men säkert växer låten och blir alltmer komplex. Stämningsfullt sitarspel av KG, inlånad från fantastiska Siena Root. Han spelar för övrigt på plattans tre första låtar. Personligen tycker jag inte om när sitaren dominerar för mycket men så är inte fallet. Det är precis lagom för att få till den där härliga drömska stämningen. Ofta växlat med gitarr.
Sedan följer "Mainstream Is The New Acid", ett stycke i samma stil.
På "Step Into The Other World" är inriktningen lite annorlunda. Sitaren tar mer plats och stycket känns mer som en låt. Det är inte så att den byggs upp och växer utan har samma stuk hela tiden. Detta är inte nåt negativt för den är meditativ och helt underbar. Verkligen en port in i en annan värld.
Den jag kanske gillar allra mest är avslutande "Cerebral Massage". Här, om någonstans, känns det som en strukturerad låt, även om det helt eller till största delen är improviserat. Det börjar med en malande maskinaktig synthgång och ger sedan plats för bl a härligt gitarrspel. "Cerebral..." övergår sedan i flera olika faser och här finns allt. Inte minst en Floydiansk hotfull stämning som löper genom hela stycket.
Har egentligen bara bra saker att säga om ÖSC. Trevliga killar, duktiga musiker, produktiva och ofta förpackat i en snygg presentation. ( Ja, detta omslaget är också magnifikt).
Denna, och plattan "Sleeping With The Sunworm", tillhör mina favoriter men gruppen har egentligen inte gjort nån dålig platta. Och det är i princip omöjligt att tröttna på dem.

http://oresundspacecollective.bandcamp.com/releases

 

betyg: 8/10

Dennis Jacobsson

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna