E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

Arjen Anthony Lucassen – Lost In The New Real (InsideOut Music)

CD1
1 The New Real
2 Pink Beatles in a Purple Zeppelin
3 Parental Procreation Permit
4 When I’m a Hundred Sixty-four
5 E-police
6 Don’t Switch Me Off
7 Dr. Slumber’s Eternity Home
8 Yellowstone Memorial Day
9 Where Pigs Fly
10 Lost in the New Real
11 Bonus CD-ROM video feature: “Behind the New Real”
 
CD2
1 Our Imperfect Race
2 Welcome to the Machine, (Pink Floyd cover)
3 So is there no God?
4 Veteran of the Psychic Wars, (Blue Oyster Cult cover)
5 The Social Recluse
6 Battle of Evermore, (Led Zeppelin cover)
7 The Space Hotel
8 Some Other Time, (Alan Parsons Project cover)
9 You Have Entered the Reality Zone
10 I’m the Slime, (Frank Zappa cover)
11 Bonus CD-ROM video feature “Behind the Artwork”
 

 

Vanligtvis brukar Arjen Anthony Lucassen’s produktioner, oavsett om det gäller Ayreon eller Star One m.fl., åtföljas av långa listor över medverkande gästmusiker. I dessa listor hittar man ofta namnen på några av de större inom den europeiska rockeliten.

På hans nya soloplatta ”Lost In The New Real” så har han dock valt att ändra lite på rutinerna. I stället för att använda gästartister så väljer han här att ta hand om merparten av instrumenten själv. Dessutom sjunger han själv ”lead” på hela skivan. Enligt honom själv så var det ett stort steg att våga sjunga själv. Han har aldrig ansett sig vara någon större sångare, men har under åren tränat upp rösten en hel del och dessutom så menar han att han vid 50 års ålder har lärt sig acceptera sin röst som den är.

Beträffande gästartister så är det väl egentligen bara en som riktigt sticker ut på plattan. Skådespelaren Rutger Hauer, vars största roll antagligen är som replikanten Roy i Blade Runner, var en ”drömvärvning” enligt sci-fi-fantasten Lucassen.

Som vanligt när Arjen Lucassen är i farten så är det fråga om ett konceptalbum. Denna gång handlar det om Mr. L som på grund av dödlig sjukdom valt att som sista utväg frysas ner för att sedan tinas upp när tekniken ”kommit ikapp” hans sjukdom. När han nu ska återföras till livet har psykologen Voight-Kampff (Hauer) fått uppdraget att guida honom tillbaks till verkligheten. Voight-Kampff är den som i sina samtal med Mr. L agerar berättare och för handlingen framåt. (Voight-Kampff är namnet på det test som används för att skilja replikanter från människor i Blade Runner)

Första spåret The New Real är ett typiskt Ayreon-spår som växlar mellan tunga syntar, bombastiska trummor och finstämda slingor och snygga körer. Beträffande Lucassens sångröst så kan redan här nämnas att den inte är något bekymmer alls. Lite vek och känslig men med karaktär och känsla.

Lucassen hymlar inte med vilka som är hans stora förebilder. Detta blir mycket tydligt på plattans andra spår: Pink Beatles In A Purple Zeppelin. Trots namnet så är det ändå mest The Beatles med lite Pink Floyd som hörs. För den som i det här läget ännu inte fattat kopplingen till ovanstående band så får man en ny chans på spår fyra: When I’m A Hundred Sixty Four samt på nionde spåret som är på det kända Pink Floyd-temat, flygande grisar. 

Musikaliskt så är Lost In The New Real rejält spretig, eller dynamisk, vilket kanske låter mer positivt . Låtmaterialet pendlar mellan det storslagna dramatiska och det lite mer poppiga och softa. Arjen Lucassen brukar skämma bort oss snygga arrangemang och Lost In The New Real är inget undantag.

Själva storyn har jag ingen åsikt om. Dels hade jag inte tillgång till texterna när jag lyssnade och dels delar jag inte riktigt Lucassen’s intresse för sci-fi. ”Hitte-på-världar”, fjärran galaxer och parallella universum är inte riktigt min grej och ibland får jag lite känsla av ”Farbror’n som inte ville vara stor” över hans fascination. För att komma i rätt ”mode” så kollade jag dock igenom Blade Runner innan jag började lyssna på skivan.

Sammanfattningsvis så är det som så, att Arjen Anthony Lucassen oavsett under vilket namn han gör plattor, låter på ungefär samma sätt. Detta är menat i absolut positiv bemärkelse i och med att han har en sådan oerhörd bredd på det han gör. Om du vanligtvis gillar Ayreon m.fl. så är Lost In The New Real ett givet köp.

 

www.arjenlucassen.com

Arjen Lucassen: Vocals, instruments
Rutger Hauer: Narration
Wilmer Waarbroek: backing vocals
Ed Warby: drums
Rob Snijders: drums
Ben Mathot:violin
Maaike Peterse: cello
Jeroen Goossens: flute
Elvya Dulcimer: Hammered dulcimer
 

8/10

Eric Eklund

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna