E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

ArtRock MySpace

 
 

 

 

BEYOND THE BRIDGE – The old man & The spirit (Frontiers Records)

 

01.The Call
02.The Apparition
03.Triumph Of Irreality
04.The Spring Of It All
05.A World Of Wonders
06.The Primal Demand
07.Doorway To Salvation
08.The Struggle
09.The Difference Is Human
10.Where The Earth And Sky Meet
11.All A Man Can Do

 

 

Här bjuds vi på en rockopera eller progrock-musikal om ni så vill i konceptform. På 69 minuter så får vi följa människans strävan efter det högre medvetandet, The old man & The spirit. Tre år lär det ha tagit att sammanställa denna skiva vilket märks. Det låter minst sagt ambitiöst men samtidigt tillräckligt melodiöst för att tilltala även den publiken. Det blir aldrig sömnigt eller oinspirerat utan man lyssnar med intresse skivan igenom.

Beyond The Bridge består av både en manlig sångare (the old man) och en kvinnlig sångare (the spirit) som sjunger mot varandra på ett matchande sätt. Men frukta icke, detta är ljusår från spektaklet mellan Michael Kiske och Amanda Somerville häromåret!

Bandet tar inga lätta vägar i sitt musicerande men fastnar heller inte i någon kvicksand. Här och där hör jag även ekon av band som Coexistence vilket är roligt, framförallt då i ”The Apparition” (uppenbarelse), och ni som gillar klassisk progrock får ert lystmäte i ”The struggle” där det bitvis låter som Emerson, Lake & Palmer i forna dagar.  

Behagliga halvakustiska ”World of wonders” överraskar och låter som något Billie Myers kunde ha gjort om ni minns henne. Annars gillar jag också den avslutande trion ”The difference is human” (som låter som ett intelligentare Nightwish och min favorit på skivan), ”Where the earth and sky meet” (vacker och stämningsfull) och “All a man can do” (pompös och mäktig avslutning).

Sammanfattningsvis kan man säga att detta är ett lika lyckat som genomarbetat projekt där alla bidrar på sitt yttersta.  Produktionen är bra och modern men samtidigt jordnära. Det låter överraskande mycket ”live” om skivan trots sin komplexitet. Är jag överraskad? Svar ja! Är jag imponerad? Svar ja!

www.beyondthebridge.net

 

7,5 / 10

Peter Dahlberg

 
 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna