E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

FERGIE FREDRIKSEN – Any Given Moment (Frontiers Records)

 

Last Battle Of My War
Let Go; Price For Loving You
I'll Be The One; Time Will Change
How Many Roads
Candles In The Dark
Any Given Moment
Not Alone (Feat. Issa)
When The BattleIs Over
Angel Don't Cry
 

 

I mitten 70-talet blev Fergie tillfrågad av kompisen Tommy Shaw om han kunde ta över sången i bandet MSFunk för han skulle gå med i ett band som heter Styx. MSFunk upplöstes bara ett år senare 1976. Fergie bildade därefter bandet Trillion tillsammans med keyboardisten Patrick Leonard (som skrev ”La isla bonita” åt Madonna) år 1978. Trillion åkte på turné med Styx och Heart. Där utvecklade han sina ”berömda” baklängesvolter som han körde på scenen för att roa publiken ytterligare. Ett par år senare slutade han i Trillion då det aldrig lyfte för bandet.

En soloplatta kom 1981 i AOR-stil. Han låg då på skivbolaget Casablanca och kom i kontakt med Greg Giuffria (Angel) men det blev inget officiellt samarbete. Däremot finns tre demos som Fergie sjunger på. Dessa finns utgivna på ”Angel rarities”.

1982 försökte Fergie få jobbet som sångare i Kansas samt Survivor. I Survivor sjöng han dock bakgrundssång på plattan ”Eye of the tiger”. Kansas valde John Elefante istället.1983 gjorde han en platta med bandet LeRoux (finns att köpa på remaster).

Därefter fick han sitt stora break som sångare på Totos ”Isolation” 1984 men fick sparken redan 1985 då han hade svårt att prestera i studion på uppföljningsplattan så som bandet ville. Som många av oss vet låg Totos sångare nästan alltid i kastratläge.

Kort därefter drog sig Fergie tillbaka från musikbranschen och gick in i restaurangbranschen istället. En comeback-platta släpptes 1999. Därefter har han gjort lite inhopp i olika konstellationer. 2010 gick han ut med att han drabbats av inoperabel cancer men överlevde den och släppte skivan ”Happiness is the road” 2011. Nu kommer så uppföljaren ”Any given moment” 2013.

Idag är Fergie 63 år och det är oklart hur många baklängesvolter han gör på scenen men sjunga kan han fortfarande. Rösten låter klar och ledig och inte alls påverkad av ålder eller sjukdom. Låtarna är i AOR-stil med lite dragning åt västkust-hållet. Inledande ”Last battle of my war” är en riktig pärla som känns klassisk redan vid första lyssningen. Toto-pianot i ”Let go” känns given. Däremot känns upprepningen av Totos ”Angel don´t cry” lite onödig. Det är inget fel på originalet.

Sammanfattningsvis så är det ostridigt att Fergie fortfarande är en sångare att räkna med. Tyvärr är kvaliteten på låtarna av skiftande karaktär (lite väl mycket Las Vegas-ballader) men några höjdpunkter finns så skivan är klart godkänd.

www.fergiefrederiksen.com

 

6 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna