E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Anathema – Universal "live from roman theather of Phillipoplis, Bulgaria" (Kscope)

 

CHAPTERS
Untouchable, Part 1
Untouchable, Part 2
Thin Air
Dreaming Light
Lightning Song
The Storm Before the Calm
Everything
A Simple Mistake
The Beginning and the End
Universal
Closer
A Natural Disaster
Deep
One Last Goodbye
Flying
Fragile Dreams

 

 

Efter de senaste två monumentala releaserna av plattorna “We’re here because we’re here” och “Weather systems” släpps nu en live-platta från en alldeles speciell konsert - den enda i sitt slag under senaste turnén.  Den hölls i september 2012 i den romerska amfiteatern Phillipoplis i Bulgarien och det speciella var att bandet spelade med en fullskalig symfoniorkester - The Plovdiv Philharmonic Orchestra. Konserten filmades av Lasse Hoile som vi bland annat känner från ett mångårigt samarbete med Steven Wilson från Porcupine Tree. Och i september släpps alltså resultatet som en DVD och ett live-album (naturligtvis även i Vinylversioner).

Nåväl, det här är ju inte första gången som ett rockband försökt sig på en konsert med en symfoniorkester. Men det är ändå anmärkningsvärt eftersom det är ett rätt svårt projekt och det är verkligen inte alla gånger det faller väl ut. Men – det är glädjande att konstatera att det denna gång fungerar alldeles utmärkt. Det låter mestadels alldeles utmärkt och det är väl kanske mest stråkarna som framträder. Lyssna exempelvis på ”Dreaming Light” och ”Universal” där kompet från stråkarna är magnifikt. Faktum är att i stort sett på varenda låt kan man höra det varma mjuka kompet från stråkarna.

Konserten radar upp det ena starka numret efter det andra från de senaste plattorna (och även ett par äldre nummer) och man kan mycket väl betrakta det här som en sorts Greatest Hits-platta för bandet. Personligen tycker jag att man bland annat gör mycket fina framföranden av mina tre favoritlåtar med Anathema – ”Thin Air”, ”Everything” och ”Universal”. En överraskning för mig är också slutlåten ”Flying” som är från en tidigare release ”A Natural Disaster” (2003). Den framförs mycket fint med allmän allsång från publiken och med underbara gitarrharmonier. Denna platta och låt markera kanske den tidpunkt i bandets karriär då man tog steget från lite hårdare rock till mer stämningsfull och atmosfärisk rock (vi kan kalla det Artrock).

I vilket fall - de flesta låtar framförs klanderfritt – faktiskt så lika studioversionerna att jag egentligen undrar varför man skall köpa denna platta (?). Jo, det skulle i så fall vara den extra dimensionen som kompet från symfoniorkestern ger. Men annars följer man alltså studioversionerna rätt så slaviskt. Om det kan man väl tycka är både bra och dåligt men för att jag skall köpa en live-platta vill jag nog ha något lite extra. En annan sak som jag tyvärr tycker är lite negativt med Anathema är att man tenderar att köra sönder sina teman genom alldeles för många upprepningar på låtarna. Det blir alltså överlag alldeles för lite variation vilket i sin tur gör att man rätt så lätt lyssnar sig mätt på deras plattor. Men trots det så rankar jag ändå bandet som ett av de främsta inom Artocken och jag ser fram emot nya plattor.

Det är en bra live-platta men jag tror att det största värdet med dessa releaser är DVD-versionen där man kan få se denna magnifika konsert med både bild och ljud. Alltså, skaffa denna DVD och ni blir säkert mer än nöjda.

 

Betyg: 8/10

Karl-Göran Karlsson

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna