E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Govt Mule – Shout (Provogue)

 

1. World Boss
2. No Reward
3. Whisper In Your Soul
4. Captured
5. Scared To Live
6. Stoop So Low
7. Forsaken Savior
8. Done Got Wise
9. When The World Gets Small
10. Funny Little Tragedy
11. Bring On The Music

 

Gov’t Mule började som ett sidoprojekt där Warren Haynes och Allen Woody från Allman Brothers tillsammans med Matt Abts levererade Southern rock, uppblandat med stora doser av jazz, soul och lekfullhet. Bandet har sedan debuten 1995 varit ganska produktiva och har släppt ett antal studio- och liveplattor. Det är framförallt som liveakt bandet bäst kommer till sin rätt. Warren Haynes, vilken är en oerhört skicklig gitarrist och sångare, leder ut bandet på fantasifulla jam-odysséer där resten av bandet med sitt tighta komp bidrar till intressanta och dynamiska arrangemang.

Allen Woody som avled 2000 ersattes av Andy Hess som i sin tur nu har ersatts av svenske Jörgen Carlsson som tidigare spelat med bl.a. Jennifer Batten och Jackson Browne. I bandet ingår också sedan 2002 även keyboardisten Danny Louis.

På nya dubbelplattan Shout är det mesta sig likt. Låtmaterialet spänner som vanligt över stora områden. Öppningslåten World Boss är en lite tuffare sak med gitarrklös, precis så som bandet brukar sparka igång sina plattor. Bas och trummor matar på med ett svängigt driv, Danny Louis plinkar lite sköna räkor och Warren Hays visar från start hur en gitarr ska hanteras. På andra spåret, No Reward, är det också ett lite tuffare tongångar, om än något mer stillastående. Väl framme vid fjärde spåret, Captured, bjuds vi på en skön Pink Floyd-pastisch. Här hittar man tydliga drag av Breathe från klassiska Dark Side Of The Moon. Oerhört vackert även i denna version.

Plattans starkaste spår, Stoop So Low, är en riktig höjdare som påminner ganska mycket om Broke Down On The Brazos, från förra plattan. Som helhet tycker jag att Shout i stort påminner om föregångaren By A Thread. Bandet visade på sin debutplatta vilken väg de skulle gå, och de håller sig troget till sin matchplan.

Shout är ju som redan nämnts en dubbelplatta. På skiva nr. 2 återfinns låtarna från skiva nr. 1, med den skillnaden att de här är insjunga av diverse gästsångare. På gästlistan finns bland andra: Elvis Costello, Grace Potter, Glenn Hughes, Myles Kennedy. Kanske en kul grej men knappast något som motiverar till köp.

Sett till bandets hela katalog så är inte Shout ett toppalbum. Det saknas lite sprutt och profil på låtmaterialet Jämfört exempelvis med deras album, Dose från 1998 med bland annat mästerverket Blind Man In The Dark, så känns det en aning sömnigt.

www.mule.net

 

Betyg 6/10

Eric Eklund

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna