E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Fish - A Feast Of Consequences ( Fish Heads Club)

 

1 Perfume River
2 All Loved Up
3 Blind To The Beautiful
4 A Feast Of Consequences
5 High Wood
6 Crucifix Corner
7 The Gathering
8 Thistle Alley
9 The Leaving
10 Other Side Of Me
11 The Great Unravelling

 

 

Om vi bara blickar bakåt som hastigast. Fish fyra första plattor med Marillion hade enligt mig allt: ruggiga musiker, jämna och täta plattor, innovativa arrangemang och en färgstark frontfigur med både röst och texter på absolut topp.

Sedan dess har ju Fish gett ut nio studioalbum. Mindre proggiga och en - med åren- allt mörkare och hesare röst. Första solon "Vigil..." höll dock fortfarande löjligt hög nivå. Har följt honom sedan dess och gillar verkligen killen. Men visst har det svajat ibland. Inte minst magplasken "Suits" och "Fellini Days". Och även de plattor som varit bra har innehållit låtar som inte riktigt platsat. Som helt enkelt andats lite utfyllnad. Uppryckning har ju skett under senare år med "Raingods..." och "13:th Star" helt klart.

Men nu är vi då äntligen framme vid den efterlängtade tionde albumet. Något som han jobbat på i ett år och ger ut HELT själv. Nu snackar vi independent på riktigt. Den heter "A Feast Of Consequences" och, hur är det man säger i ölreklamen, worth waiting for! Första lyssningen var otroligt nog med självaste Fish hemma i hans vardagsrum. Det var inledningsspåret som dånade och jag vände mig leende mot honom och gjorde tummen upp. Jävlar vad bra det lät! En lång inledning som sakta suger in dig i en välproducerad ljudvärld. Det fortsatte sedan med en suggestiv lugn halva. När det drog igång på riktigt reste sig håren...eller ja, kanske skägget då. En av hans bättre stunder helt klart!
Sedan följer både ballad-, midtempo och en upptempolåt. På duetterna med Elizabeth Troy Antwi höjs allt ett snäpp. Sista låten "The Great Unravelling" påminner därför en hel del om sköna "Incomplete" från "Raingods...".

Men det jag vill framhålla - förutom inledningsmonstret - är plattans huvudsakliga behållning, nämligen High Woodsviten. Det är fem låtar som hänger ihop, även om de presenteras individuellt. Temat är första världskriget. Fish har researchat noga eftersom flera av hans förfäder deltog i det. Här är det mesta av poesin satt åt sidan till förmån för målande beskrivningar om ett fyraårigt helvete 1914-18.

Alla låtar i sviten står för sig själva och håller hög klass. Lite Ayreonkänsla emellanåt. Här hittar man fyra olika ( riktiga!) blåsinstrument, en stråkkvartett och annat.
Något som gläder mig extra är rösten. Tror inte att han skött den speciellt bra under åren. Dessutom fick han en halstumör för ett tag sedan. Tack och lov var den inte elakartad och togs bort. Nu plötsligt låter den som på de första soloplattorna igen. Mycket glad överraskning.

Mark och Julie Wilkinson har som vanligt gjort ett storartat jobb med design och illustrationer. Lyxutgåvan innehåller dessutom en 100-sidig(!) bok.
Summa summarum: en välproducerad och tight platta. Fish namn må vara ganska litet idag, men han är verkligen inte uträknad. "A Feast Of Consequences" har något att säga och känns gedigen hela vägen. Som jag sa inledningsvis har han gjort bättre grejor. Men man får gå tillbaka till typ "Vigil..." för att hitta något lika bra. Och det säger en del!

 

"A Feast..." kan bara beställas på hans hemsida och ( förhoppningsvis) köpas på konserterna.
http://fishheadsclub.com/

Ett tips om du läser detta i tid. Han spelar på Trägårn lördagen den 28 september. Det var grymt sist och lär bli det nu igen. Kul om lite fler kunde komma bara.

8,5/10

Dennis Jacobsson

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna