E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

The John Irvine Band  - Next stop

 

1. High mountain
2. Next stop
3. Pyramid power
4. Your skyline
5. A straight line
6. Home
7. Slipstream
8. Here comes the twister
9. A means to an end

 
John Irvine: Guitar & Keyboards
Alan Emslie: Drums & Percussion
Doug Kemp: Bass

 

Jag recenserade John Irvine bands förra platta ”Wait and see” för ett par år sedan och blev riktigt förtjust i denna nya bekantskap. Denna skotska jazz-rocktrio har nu släppt sitt nya alster, ”Next stop” och jag har förärats ett recensionsexemplar.

Förutom John själv på gitarrer så består bandet av Alan Emslie på trummor och slagverk och Doug Kemp på 5-strängad bas.

Plattan är helt instrumental och John står för skapandet och arrangerandet av det hela. Bandet håller en konsekvent estetisk profil genom hela plattan och undviker fällan att visa upp stilövningar i olika genrer. Därför flyter lyssnandet jämnt och det är inga tvivel om att det är så här John Irvines universum låter.

Precis som på förra plattan kan man dra paralleller till Alan Holdsworth och Pat Metheny, men det går även att höra inspiration från tyngre strängbändare som Alex Lifeson eller Adrian Belew.

 

Jag tycker John Irvines låtar lyckas sträcka sig utöver standardmallen för ”instrumental fusion” utan att bli varken trassliga eller introverta. Det är välavvägt och snyggt med en hel del läckra passager och ackordföljder. Jazzestetiken kanske inte tilltalar alla progheads som kan tycka att allt låter likadant, men jag menar att på sin nya platta har John lyckats variera materialet bättre än på den förra.  Givetvis sätter trioformatet gränser för variationen. Trots det upplever jag lyssningen som omväxlande och spännande. Här finns gott om melodiskt sköna partier, stämningar och dynamik som berättigar plattan en plats i den progressiva sfären.

John Irvine har en solid musikalitet och personlig stil som bär plattans 9 spår i mål med värdighet och elegans. ”Your skyline” tillägnas John Martyn – god smak! De två längre spåren som avslutar plattan, ”Here comes the twister” och 11-minutaren ”A means to an end” tänjer formen lite extra och bådar gott inför nästa steg i bandets utveckling. Kan vi då också få några akustiska partier som skapar ytterligare dimensioner i lyssnandet är jag än mer tillfreds.

http://thejohnirvineband.bandcamp.com

www.facebook.com/TheJohnIrvineBand

 

Betyg 8/10

Hans-Åke Höber

 

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna