E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Robben Ford – Bringing It Back Home (Mascot Label Group)

Everything I Do Gonna Be Funky
Birds Nest Bound
Fair Child
Oh, Virginia
Slick Capers Blues
On That Morning
Traveler’s Waltz
Most Likely You Go Your Way (And I’ll Go Mine)
Trick Bag
Fool’s Paradise
 
Larry Goldings organ
Harvey Mason drums
David Piltch bass
Steve Baxter trombone
 

 

Robben Ford är numera snarast att betrakta som en institution inom gitarrspel och då kanske framförallt inom blues/jazz-genren. Han blev känd för den stora massan när han i mitten på 80-talet turnerade tillsammans med Miles Davis. På nya Bringing It Back Home visar han återigen hur en slipsten ska dras.

I promotionsvideos berättar Ford att ambitionen med skivan har varit att försöka återskapa soundet och känslan från 60-talet. Han har strävat efter att få fram en ”inbjudande känsla” på albumet. Jag vet inte riktigt hur jag ska relatera till detta men konstaterar att Bringing It Back Home är en platta som ger lugn och ro till media-stressade öron.  Ljudbilden är oerhört luftigt och behaglig. Gitarrspelet är förvånansvärt sparsmakat och soft. I ljudbildes ges också rejält utrymme för Larry Goldings Hammond-orgel med ett ljud som kan vara bland de absolut bästa jag hört.

Låtarna rör sig i gränslandet mellan blues, jazz och soul. Det hettar aldrig till riktigt, men det tuffar på väldigt behagligt, hela tiden. Robben Ford har en mjuk och behaglig sångröst som ytterligare höjer mysfaktorn några snäpp. Det här är nog ingen platta som man slänger på när det vankas förfest. Däremot så passar den fint att sitta och småprata till på efterfesten. Måhända finns det då en liten risk att man skippar pratet och bara lyssnar och njuter.

www.robbenford.com

Robben Ford – Bringing It Back Home (Mascot Label Group)

 

Betyg 8/10

Eric Eklund

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna