E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

The Crystal Caravan – With them you walk alone (Transubstans)

1. Hour of the wolf
2. With them you walk alone
3. Against the rising tide
4. Roses and morphine
5. Brick by brick
6. Drifting
 

 

Umeås The Crystal Caravan debuterade med sin självbetitlade platta 2009. På uppföljaren Against the rising tide (2010) visade gruppen prov på en häpnadsväckande utveckling – från att släppa fram intressanta influenser som The Doors, The Band, The Who och The Soundtrack Of Our Lives till att blanda ihop dem till en bubblande trolldryck av psykedelisk rock och hårdrock. Med With them you walk alone hör vi ytterligare några spännande impulser från skarven mellan 60- och 70-talet i en något tyngre produktion.

Men riffet i öppningsspåret ”Hour of the wolf” är ett heavy metal-trick som lika gärna hade kunnat vara signerat framlidne Mark Reale (Riot) eller Downing/Tipton (Judas Priest). Jag kan höra det hur många gånger som helst utan att tröttna på det och blir lite snopen när låten inte slutar med riffet och en smäll. Men The Crystal Caravan är inget metalband och signerar sina låtar själva. Låten tar istället en annan riktning, fortfarande tungt men öppnar upp för fler lager och växlingar i kompositionen. I titelspåret gör gruppen allt rätt. Arvet från tidiga Thin Lizzy och Black Sabbath förvaltas på ett smakfullt sätt och The Crystal Caravan har skapat en låt i klass med ”Apple hotel” och ”Focus” från förra plattan. Och som ett brev på posten kommer ”Against the rising tide”. Den var trots sitt namn inte med på föregångaren men hade utan vidare platsat där. Lina Högströms gästsång bidrar till underbara Jefferson Airplane-stämningar och om den här plattan ges ut på vinyl så har With them you walk alone en fantastisk sida ett.

Låtarna på den tänkta sida två orkar inte mäta sig med första. Men det är fortfarande riktigt bra rockmusik. ”Roses and morphine” kan vara sammanfogad av tre, fyra olika delar och gruppens samspel gör lyssningen till ett äventyr. Dock känner jag att låtens tyngdpunkt ligger på fel segment. ”Brick by brick” känns som en fortsättning på föregående spår, men avslutningsnumret ”Drifting” är en semipsykedelisk pärla. Niklas ”RG” Gustafssons sång påminner om Roger Daltreys och det gnistrande gitarrsolot hade kunnat fortsätta i gott och väl fem minuter till.

Sammanfattningsvis vill jag slå ett slag för helheten. Gruppens komp, dynamik och följsamhet lyfter låtarna och ger lyssnaren en riktigt medryckande upplevelse. Det är grupper som The Crystal Caravan som gör att man kan leva med att man inte växte upp i början av 70-talet.

http://www.crystalcaravan.se

 

Betyg: 8/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna