E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

Believe – Hope to see another day (remastered + bonus) (Metal Mind Productions)

 

1. What is love
2. Needles in my brain
3. Liar
4. Pain
5. Seven days
6. Coming down
7. Don’t tell me
8. Hope to see another day

9. Liar (live)
10. Pain (live)
 

 

Ursprungligen gavs Believes debutalbum ut 2006. Gitarristen Mirek Gil hade tagit en längre paus efter att ha gett ut en handfull album med polska proggruppen Collage och ett med Mr Gil under 90-talet. Med Believe ville han göra någonting nytt.

Hope to see another day är betydligt mer gitarrdominerad än de Porcupine Tree, Riverside och Pink Floyd-präglade albumen som Believe gett ut de senaste åren. Det är alltså en lite hårdare ljudbild med mer livekaraktär och stilmässigt lutar det åt Pendragons neoprog. Den underbara titellåten är en episk neoprogsvit i tre delar. Den hör till gruppens mest minnesvärda stycken och dyker då och då upp i liverepertoaren än idag. ”Seven days” griper också tag i lyssnaren med närapå hårdrockigt komp och en vacker ödesmättad gitarrslinga. ”Coming down” sticker ut med sitt behagliga pukdrivna trumkomp och tankarna går till en korsning mellan Paul Simon och Simple Minds.

Resterande låtar är klart godkända men det man minns bäst från dem är Mirek Gils gitarrspel och ansatserna till djupa texter. De fängslande fiolslingorna och atmosfäriska keyboardmattorna är ännu inte på plats i gruppens identitet men man hör att Believe har ambitioner. Bonusspåren är inspelade på gruppens turné på debutplattan och redan där hör man att arrangemangen förfinats. Till exempel får Satomis vackra fiolspel mer utrymme i ljudbilden.

http://www.believe.com.pl/

Betyg: 7/10

Jukka Paananen

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna