E-Mail

info@artrock.se

 

Recensioner

 

 
 

 

 

JOHNNY LOGAN – The Irish Connection 2 – The Irish Soul (Labrador Music)

 

1 Lannigan’s Ball
2 Galway Girl
3 Irish Soul
4 Body Of An American
5 Irish Heartbeat
6 The Holy Ground
7 Dearg Doom
8 Ellen’s Song
9 Fairytale Of New York
10 Independent Man
11 She Moved Through The Fair
12 Matti Grooves
13 The Old Triangle
 

 

Johnny Logan är inte bara schlagerkung, han är irländare också. 2010 släppte han skivan ”Irish connection” där han grävde djupt i den irländska låtskatten. Givetvis fanns det material för minst en skiva till så här kommer nu uppföljaren i samma stil….eeeh….”Irish connection 2”. Kanhända har framgångarna med Sagan om ringen-filmerna hjälpt till att marknadsföra musiken på det bredare planet. Det vet jag inte förstås, men skivan är fylld av liknande sånger av både det lugna och det fartiga slaget.

Johnny har samlat ett gäng pigga och glada musiker omkring sig som skapar en härlig stämning. Själv är Mr Logan i högform. Skivan inleds med klassiska ”Lannigan´s fall” som härstammar ända från mitten av 1800-talet. Lite längre fram på skivan hittar vi ”The holy ground” som jag gärna skulle lyssna på i en ölstuga i glatt sällskap. 

Självklart kan inte Johnnys lena stämma jämföras med Shane MacGowans spruckna från The Pogues . Johnny plockar ändå upp stafettpinnen och gör sin version av ”Fairytale in New York”. Just den låten kanske var lite onödig att ge sig på då Shanes och Kirsty McColls version är så etablerad och inrotad. Däremot gör Johnny en fantastisk version av ”She moved through the fair” som är en gammal irländsk folksång.  

Vidare fastnar jag för den mer lustfyllda ”Dearg doom” som mycket riktigt är en cover på Horslips gamla irländska rockdänga från 1973. Underbart riff som här drivs av fioler istället för elgitarr! Ren trolldom!

Johnny avslutar skivan på ett modigt sätt med att sjunga ”The old triangle” helt a cappella! Sammanfattningsvis finns här några fantastiska spår och några mindre fantastiska så betyget blir klart godkänd!

 

6 / 10

Peter Dahlberg

 

 

 

 

  

 

  

  

10. En blivande klassiker
9. Topp ”inom genren”
8. En av de bättre ”inom genren”
7. Genomgående bra med några toppar
6. Klart godkänd
5. Okej för slölyssnande
4. Vissa delar går an
3. Behöver en hel del uppryckning
2. Inte mycket som klarar sig här
1. Vi glömmer denna