E-Mail

info@artrock.se

 

Intervju

 

 

 

 

Intervju med Fish
the Farm, Haddington 2013-09-07

av Dennis Jacobsson
 


 

Hur mår Fish 2013?

Mycket stressad. Nyligen turnerade jag en del men det var bara gig, inget album att tänka på. Det är så mycket logistik att tänka på nu. Som att leda en militär operation. Och så har inte de luxe utgåvan hunnit komma heller. Den som ska säljas in hos musikjournalister och annat. Så just nu har vi inget att sälja. Mycket frustrerande. Sedan har vi allt annat att organisera: t-shirts, repningar, få till promotionteams i olika länder etc. Så vi är ett litet gäng här som sköter allt.

Så du håller i allt här?

Javisst. Alltihop finns här. Och det gäller att få ut allt i tid så grejorna finns t ex i Göteborg eller Stockholm när vi kommer dit. Detta är verkligen att vara independent. Vi har ingen egentlig personal utan betalar lite folk när vi behöver dem. Sedan är jobbet slut och de får gå hem. Och man kan inte planera exakt när man behöver dem igen. Men fans i olika länder har hjälpt till med att hålla intresset vid liv. Det är jag mycket tacksam för.

Hur fungerar själva skrivprocessen? Du skriver ju texter. Aldrig musik?

Nej, jag har melodin i huvudet. Kanske nynnar ihop med gitarristen eller nåt men jag spelar inget instrument. I övrigt är det svårt att svara på. Det är olika för varje låt. Ibland kommer det bara till en, ibland får man verkligen sitta och jobba fram det. Går egentligen inte att förklara. Just med "High Wood" ( låtsviten om första världskriget från senaste plattan. min anmärkning) var det riktigt svårt. Inte bara för att det är en svit som hänger ihop utan det var ett ämne som krävde mycket respekt. Det har varit det tuffaste albumet textmässigt. Jag har verkligen tagit mig tid. "Researchat" och kollat upp detaljer. Inget lämnades åt slumpen. Mycket är insamlat under resor. Anteckningar från Vietnam, Costa Rica och andra delar av världen. Sedan har jag suttit och läst igenom allt och plockat nedtecknade idéer här och var. Efter det har jag suttit med grabbarna och jammat fram det till låtar.

Har du aldrig testat att skriva något annat? Poesi, romaner eller noveller?

Jag har velat göra det men aldrig haft tiden. Kanske inom några år. Vi får se vad som händer.

(Hemma hos Fish)

Dina texter är väldigt målande. Man ser saker framför sig när man lyssnar på t ex Raingods-sviten.

Det är så jag ser det. Låtarna är filmer i lyssnarens huvud. Kanske särskilt på min senaste platta. Den liksom suger in dig i sin värld. Jag upplever det t.o.m. utmattande att lyssna på den själv. Visst, den går att ha på som bakgrundsmusik. Men dyk ner i den och lyssna på produktionen och arrangemangen. Det är en gedigen skiva. Många gör inte skivor så längre. Ofta har man en färdig takt. Klipper och klistrar vid datorn. Sen lägger man på sången. Det är inte låtskapande enligt mig.

På riktigt Old School vis med andra ord?

Ja det här är ett väldigt 70-talsaktigt album. 70-talets tankesätt gjort som en modern 2013 års produktion.

Kanske en dum fråga men vad skulle du gjort om du inte var musiker? Skådespelat? Skrivit?

Skrivit tror jag. Kan inte säga att jag direkt ångrar nåt i livet. Men det skulle möjligen vara att jag inte hoppade på skådespelartåget. Nu menar jag runt mitten av 80-talet när man fortfarande var ett namn.

Men du hade några roller.

Jo det var några stycken men inget som jag brann för. Det var svårt att hinna med samtidigt med musiken. Så det blev aldrig nåt seriöst. För 10 år sen hade det varit kul med nån actionroll. Men nu vid 55? Nej nej. Då skulle man väl få ha en stuntinhoppare i varenda scen haha.
Däremot skriva manus hade varit kul. Jag skulle även vilja regissera. När jag var 20 drömde jag om att bli den stora rockstjärnan. Nu drömmer jag om såna här filmgrejer. Fast kan kan ju inget om det egentligen. Vi får väl se.

Då kommer vi in lite på min nästa fråga. Om jag mötte en femtonårig Derek William Dick och talade om att han skulle bli rocksångare..?

...så skulle han aldrig trott det. Aldrig! Alltihop är bara en kedja av tillfälligheter egentligen.

Antar att det är så det brukar vara.

Ja. Jag säger inte att jag inte älskar det här. För det gör jag. Och jag tycker det är skönt att vara den här typen av artist. Att inte alltid ha pressen att synas i den och den tidningen. Och att slippa den där kändisprylen, för den tycker jag inte om. När jag kommer hem är jag en mycket privat person. Den moderna kändiskulten är vidrig. Det här med att gå på fester och premiärer. Tror inte det.

(Hemma hos Fish)

Musikindustrin...

Vet inte haha.

Men hur är situationen för en musiker idag jämfört med t ex Marillion-eran på 80-talet?

Tja det är mindre pengar. Piratnedladdningar gör väldigt mycket skada. Det gör det tuffare och därför jobbar jag som jag gör nu. Man måste  verkligen maximera verksamheten. Steve ( bassisten) och jag pratade om just det häromdagen. Jag menar förr, då gjorde man sin grej i studion. Bolagsfolket lyssnade och gjorde klartecken. Sen var det inte mer med det. Lite senare så fanns en 12 tummare vinyl klar. Sen rullade allt bara på. Nån ringde och sa att här är din promotionturné. Flyg hit, prata i TV här osv.
Nu är det helt annorlunda. Först ska man få pengar till projektet. Musiker som ska ha lön. Och medan man skriver finns ju ingen inkomst. Då är pengarna från nätbeställningar och merchandise nödvändiga. Sen ska plattan tryckas. T-shirts och annat ska planeras. Man jobbar med promotion på olika sätt. Tack och lov har jag hållit mig flytande. Har aldrig varit i den situationen att nu måste jag göra en platta för pengarnas skull. Det är ändå 6 år sedan "13:th Star" kom. Men turnerande och Fish Heads ( fanklubben) har hållit mig vid liv. Inte bara pengamässigt utan kanske ännu mer på ett spirituellt sätt. Sedan är det viktigt med förpackningen. Många av mina fans är uppfödda med skivor. De tycker fortfarande om att hålla en snygg och riktig skiva i handen. Att verkligen hålla i nåt och läsa nåt. De är inte en del av nedladdningsgenerationen.

Nej de flesta är nog skivnördar precis som jag. Om du får säga en låt du önskar att du skrivit..?

(kort funderande) "Sunshine On Leith" med The Proclaimers. Lite speciell för den spelas på Hibs matcher. ( Hibs=  laget Hibnerian från Edinburgh).

Ja vi hörde den på puben igår.

Eftersom jag är en Hibs supporter betyder den mycket för mig. Vi har den som en fotbollklubbssång. En mycket sorglig sång som tyvärr passar bra nu.

Får beklaga Skottlands match igår. ( de förlorade dagen innan intervjun mot Belgien).

Tja men vi blir bättre. Fast Belgien var grymma. Man undrar ju var i helsicke det laget kom ifrån! För tre år sen var de  total skit! Och nu är de ett grymt lag. Så unga också. De kommer bara bli bättre och bättre...fast det kommer Skottland också.

Vi var på en irländsk pub och såg Sverige slå Irland. Det var kul.

OK. Jag minns när Malmö slog Hibs. Värsta förlusten någonsin. 9-0! För jävligt. Jag såg dem även mötas när jag var tonåring. Då slog vi dem med 6-0. Så 9-0 var inte bra...

Du skulle sett irländarna i baren efter förlusten mot oss igår.

(skratt)

Nå tillbaka till musiken. Vad lyssnar du på idag. Och vad tycker du om dagens progressive musik?

(Fish suckar och utbrister "oh fuck...")

Öh?

Jag lyssnar knappt på musik. Kollar mest på dvd. Filmer. När jag slappar blir det mest sånt. Inte musik.

Det är klart, du håller ju på med musik hela dagarna...

Ja sista tiden har senaste plattan gått varm här. Håller på att lyssna på mixningar varje dag. Efter det vill man ha nåt annat. Så det blir som sagt mycket film. Vi sitter och kollar varje kväll.

En bra anledning att komma och se showen i Göteborg? Sälj in showen!

Jag avskyr att sälja in en show. Men OK, det kommer bli en bra kväll. Vi har ett fantastiskt band. Jag menar Robin Boult har verkligen trätt fram sedan Frankie slutade. Vi körde ju en vända med de nya låtarna i maj. Men när jag ser dem på dvd idag så känns de lite som demos. Nu blir det ännu mer på riktigt med plattan i ryggen. Visserligen lite förinspelade slingor men det mesta försöker vi göra på riktigt så att säga.

Kör ni mycket från "Feast.."?

Ja det blir en del. Men det är viktigt att fansen hunnit beställa plattan eller kan köpa den på plats. I Storbritannien hinner lyxutgåvan komma ut också. Och en del undrar varför jag inte skickar ut plattan till affärer. Men det är ganska få som köper sånt i affärer idag. Man beställer på nätet. Så varför inte? Sedan promotar vi genom intervjuer. Du är här från Sverige nu. Framöver ska jag träffa folk från Norge och så vidare. Men först Nederländerna och Tyskland. Man får tugga sig fram och erövra bit för bit. Som att leda en armé och hålla i logistiken. Vi behöver t-shirts här, album där o.s.v. Så det är mycket att tänka på. Men jag tycker om det. Och det är så mycket lättare när det handlar om en skiva som man är så nöjd med. Jag visste att detta var en grym skiva för flera månader sen, med bra låtar och produktion.
Annars kan man tänka att man skulle velat ändra det och det. Här finns absolut inget jag vill ändra på. Och skulle jag sluta i musikvärlden så skulle jag vara nöjd att sluta med denna plattan. Det är lite som när jag slutade på topp i Marillion med "Clutching At Straws".

(Hemma hos Fish)

 tillägg 1 till intervjun:

Under första frågan var Fish frustrerad över att lyxutgåvan av "Feast..." ännu inte kommit ut. Han förklarade detta för mig i bilen på väg till hans hem och intervjun. Den sedvanliga huskonstnären Mark Wilkinson ( och även hans fru Julie) hade gjort ett gediget jobb med bilder till lyxversionen. Sedan hade Fish fått en deal med ett ( om jag minns rätt) tjeckiskt tryckeri. Avtalet bestod i att de skulle vara klara inom ett visst antal veckor. Och då hade Fish ändå lagt på en vecka för att ha marginal. Det visade sig bli klart långt senare. När så Mark skulle godkänna resultatet var katastrofen ett faktum. Det glansiga pappret som utlovats ( och givetvis betalats för) var utbytt mot ett mycket billigare. Dessutom hade färgen delat upp sig så ena sidan av bilderna var rödfärgade etc.
Mark kunde förstås inte acceptera produkten med följden att denna mycket arbeta utgåva, med bl.a. en 100-sidig bok, inte skulle bli klar innan turnéstarten. Inte heller kunde den skickas ut till fansen i utlovad tid. En upprörd Fish lyckades till slut få en deal med ett annat tryckeri och lyxutgåvan är nu äntligen på gång.
Firman som klantade till det lär snart ha en stämning över sig.

tillägg 2 till intervjun:

Plattan är bland det bästa han gjort. Kan bara beställas på Fish Heads Club´s sida samt vid konserterna. (Lätt att googla sig till).
Recension på den kommer snart.
Han besöker Göteborg på Trägårn lördagen den 28 september. Biljetter finns att köpa på de vanliga ställena, bl.a. Bengans.

Text och foto!
Dennis Jacobsson