E-Mail

info@artrock.se

 

I THE BEATLES FOTSPÅR

 

 

 

 

I THE BEATLES FOTSPÅR

av Daniel Reichberg

 

Den åttonde december (eller nionde, beroende på vilken kontinent man befann sig) var det precis 30 år sedan John Lennon lämnade jordelivet. Som så många tusen andra har jag inte kommit över det meningslösa dåd som tog musikikonen ifrån oss, så den här gången ville jag göra något extra.

Resa till New York? Tanken fladdrade förbi, och jag kan tänka mig att det var stämningsfullt utanför Dakotahuset, men lite dyrt, så istället bestämde jag mig för att förverkliga den mångåriga drömmen att besöka Lennons hemstad Liverpool. Jag var visserligen där några timmar när jag gick i åttan, men då hanns inte mycket med, och så var det ju ett par år sedan...

Sagt och gjort, den åttonde sitter jag på planet från Skavsta till John Lennon Airport, fylld av förväntan. Ska allt bli som man hoppats?

Framme i ”The city of music” får ingen tid förspillas. Snabbt in i en taxi, vars radio babblar om minnesdagen och vars chaufför förkroppsligar den brittiska hjälpsamheten. Incheckning på det trevliga (och tack vare kronkursen billiga) vandrarhemmet Hatters och så direkt ut till John Lennons ungdomspub Ye Cracke (uttalas märkligt nog THE Cracke). Jag har köpt med mig NME:s specialnummer om Lennon på flygplatsen, så det är verkligen en speciell känsla att läsa om Lennons liv på den exakta plats där han partajade och blev ihop med Cynthia. Glädjande nog slår puben knappt alls mynt av sitt celebra förflutna. En plakett på väggen – inte mer. Tvärtom är Ye Cracke en riktigt genuin pub av enklaste sort, märkligt indelad i flera små och större rum. Helt och hållet i min smak, och så är det ju trivsamt att få en pint Strongbow för ynka 20 spänn!

Ingen rast, ingen ro. Klockan är redan halv åtta, och nere på The Cavern ska det bli hyllningskonsert till minne av stadens störste son. Femtonminuterspromenaden för mig till allt mer urbana delar, och därmed tristare. Men på gatstumpen Mathew Street härskar gemytet och ”en viss” Beatlesfixering. Hotellet A Hard Day's Night pryds av stora Beatles-statyer, hörnet hyser Beatlesbutik, pubarna heter  Rubber Soul och Lennon's (har de frågat familjen?) - ja, skillnaden är stor mot 1983, då endast The Beatles Shop och det spartanskt inredda museet Cavern Mecca existerade.

Då fanns inte heller The Cavern. ”Världens mest berömda klubb” (Marquee och CBGB's reser nog protester) har återuppbyggts originaltroget på nästan samma plats som där den låg när Beatles, The Who, Queen och alla de andra frekventerade dess lilla scen. Den här kvällen frekventeras scenen av – mig! Självklart kan jag inte hålla mig när trubaduren frågar om någon vill komma upp och sjunga ”Imagine”. Tack vare snuva får jag till den där nasala John Lennon-rösten och efteråt tycker många jag gjort bra ifrån mig. Hoppas de menar vad de säger och inte bara vill vara snälla!

Vid 21-rycket byter vi scen till ”klubben i klubben” för huvudattraktionen, det lokala hyllningsbandet Working Class Hero. Vilken konsert! Anförda av en Lennonkopia (utseende, röst och dialekt är läskigt på kornet) tar de oss med på en resa genom hela John Lennons karriär. Från ”Please Please Me” till ”(Just Like) Starting Over” - verkligen ädlaste mumma för den Beatlesfixerade.  Och bäst av allt - man nöjer sig inte med de mest sönderspelade hitsen, utan lägger dessutom in otippade nummer som ”Cold Turkey” och ”Good Morning Good Morning”. Den senare är i mitt tycke sjukligt underskattad - jag blir helt vild när den dyker upp! Nu är ju detta en Lennonhyllning, men en låt föräras även Paul McCartney: Bandets inte fullt lika porträttlike kopia gör en sanslös ”Oh Darling”.

I pausen får jag syn på ett bekant ansikte. Jojomensan, det är Alan White som sitter där i hörnet. Yestrummisen var ju med i Lennons band mellan 1969 och 1971, och javisst kommer han upp och spelar. ”Instant Karma” är låten där White för första gången visade sin förmåga till märkliga taktväxlingar, och...ja, han har väl tagit några pints denna kväll, så helt tight sitter det inte. Men riktigt kul att höra Alan spela Lennonmusik på just The Cavern! Vi hinner byta några ord och jag får veta att sju åtta låtar är i princip klara till Yes kommande album.

Omtumlad återvänder jag till vandrarhemmet för några timmars välbehövlig vila. Dag två är nämligen fullspäckad. Först promenad ner till det gamla hamndistriktet Albert Dock för att bevista museet The Beatles Story. Ett utmärkt museum som täcker hela historien från Hitlers bomber över Liverpool fram till dags dato. Här ser vi en kopia på poptidningen Mersey Beats kontor, vi beskådar inspelningsutrustning och scenkläder på pedagogiskt vis och kan till och med kliva in i en yellow submarine. ”Sgt Pepper”-omslaget replikeras och solo-Beatlarnas karriärer åskådliggörs på bild och film. Även en Beatlesnörd som jag lär mig nya saker (till exempel konsertarrangören Sam Leachs vitala betydelse för de tidiga Beatles), och det enda negativa är väl att inte uteslutande Beatlesmusik spelas. Till det positiva hör att hela museet (tror jag) är rullstolsvänligt och att biljetten ger 48 timmars inträde. Man kan således gå dit flera gånger, och i slutändan återfinns ett extra mysigt Starbuckscafé där man kan bläddra i Beatleslitteratur.

På sätt och vis är detta emellertid bara början, för klockan 14:30 avgår The Magical Mystery Tour. Roll up, roll up, step right this way! Bussen är målad på samma sätt som det fordon vi sett i filmen och under sina två timmar för den oss till de allra viktigaste Beatles-ställena. En väldigt sakkunnig guide berättar att pre-Beatles-bandet The Quarry Men tog sitt namn från skolans egen sång (ännu något jag inte visste!) och presenterar plats efter plats med god humor och passande musikillustrationer. Allra mest tagen blir jag av att se det pyttelilla hus som George Harrison växte upp i och av att beskåda den gård där John Lennon och Paul McCartney första gången träffades. Egentligen en helt vanlig bakgård, men historiens vingslag flaxar rakt in i min själ.

Vi får förresten inte glömma The Empress, Ringo Starrs föräldrars stampub, vilken i alla år synts på omslaget till Starrs första soloalbum ”Sentimental Journey”. Bilden har närapå uppnått ikonstatus i mina sinnen, så att nu se den märkligt ensamstående byggnaden med egna ögon - stort! Under resans gång ser jag en del pojkar på väg hem från skolan. En del är spöklikt lika Beatles. Släktingar? Det är väldigt lätt att förnimma John, Paul, George och Ringo som små i snarlika kläder på samma platser.

Åter i stan köper jag en tröja på Cavern och tar en öl på The Grapes, puben mittemot klubben, där Beatles så ofta hängde vid brasan.

Dag tre blir om möjligt ännu trevligare. Jag inleder med att besöka Liverpools två magnifika katedraler. Först den cirkelformade (hedniskt?) katolska och sedan den enorma anglikanska, Storbritanniens största kyrka och världens femte största. Svenska gymnasister sjunger luciasången, jag tar en stor kopp te och bestämmer mig för att återuppleva gårdagens busstur, eller i alla fall delar av den, men nu till fots.

Det tar en knapp halvtimme att tillryggalägga distansen katedral - Empress. Sympatiskt nog slår inte heller denna pub mynt av sitt celebra förflutna, utan är nästan överdrivet enkel, med möbler i olika stilar, huller om buller. Jättetrevligt, tycker jag.

Ringos hemkvarter är verkligen av det enklaste slaget. Små tvårumshus hoppackade, ett efter ett, i långa rader, men tyvärr står de kanske inte kvar när du läser detta. Hela området ska rivas; gissningsvis går hela charmen förlorad, och kommer det nya fashionabla folket att nöja sig med en simpel pub som The Empress? Nåväl, ölen smakar gott och det är här jag bestämmer mig för att promenera upp till Penny Lane och klippa mig hos den i låten omsjungna frisören.

”In Penny Lane there is a barber showing photographs”... och här slår man INTE HELLER mynt av vad som lätt kunnat flerfaldiga inkomsterna. Nej, för blotta sju pund (80 kronor) fås frissan fräsch hos världens alla gånger mest berömda barberare. Slår mynt gör däremot diverse näringsidkare i området. Vad sägs om blomsterhandeln Norwegian Wood? Eller kanske en matbit på Ate Days a Week?

Själv rekommenderas jag puben The Rose of Mossley en bit bort, och jag blir inte besviken. En lite flådigare pub, men samtidigt rustik och genuin. Tonfisksteken är delikat och ger energi för sista etappen. Närmare bestämt John Lennons barndomskvarter. Den långa promenaden (säkert två mil, sammanlagt) avslutas vid det före detta barnhemmet Strawberry Field och utanför barndomshemmet ”Mendips”. Där inne sitter faktiskt en kille som ser exakt ut som John Lennon 1969! Mycket suspekt. Två timmar senare sitter jag på planet hemåt, ”ser fram emot” en natt på Swebus och sedan jobbhelg, men är fylld av glädje över vad jag upplevt och helt bestämd på att återvända till Liverpool snart. Åtminstone till nästa klippning.

PS. Om någon önskar läsa min tio år gamla Lennon-krönika, så finns den här:

www.sourze.se/Besatt_av_John_Lennon_10040142.asp