E-Mail

info@artrock.se

 

Artiklar

 

 

 

 

Graham Nash – Wild Tales, a rock n roll life (Random House)

 

Kalifornien 1969. Fri kärlek. Flödande droger. Oj, detta ljuva liv. Och aj aj aj, vilken baksmälla. Myntets två sidor åskådliggörs med den mest gnistrande lyster i Graham Nashs memoarer. Det är lätt att drömma sig bort till de sorgfria, sanslösa festerna i solen, där musiken blomstrade och alla skrattade, men strax där bortom lurar det pris som så många i författarens närhet avkrävdes. I sina passager är det inte utan att man undrar vem boken egentligen handlar om. Är det Nash själv, eller är det hans betydligt mer tilltufsade bästis David Crosby, en katt vars nio liv tog slut långt innan han åkte in på kåken och tvingades bryta sin orgie i vidrigaste självdestruktion?

Det här är berättelsen om en extraordinär karriär. Där de flesta rockstjärnor följer en tämligen rät linje, karriären igenom, överraskade Graham Nash både sig själv och sin omgivning i januari 1969, när han bröt upp från England och emigrerade till den amerikanska västkusten. Nash hade redan då tagit sig från knappa förhållanden i Manchester till en storartad karriär som sångare och låtskrivare i hitmaskinen The Hollies, en läst han väl förväntades bliva vid, men Kalifornien lockade alltför hårt, framför allt den gryende musikaliska vänskapen med Crosby och tredje vännen Stephen Stills, med vilka immigranten bildade den trio som kom att bära deras efternamn. Med eller utan den evigt opålitlige fjärde kuggen Neil Young fick sig Nash en helt ny karriär, ännu mer lyckosam än den med moderbandet.

Nash är en osedvanligt passionerad artist. Han finner knappt ord för hur mycket han älskar att sjunga, eller för vilka känslor som bubblar fram när han får göra det med sina vänner; antingen i trion eller med Holliespartnern Allan Clarke. Men det är inte bara musik som får entusiasmen att bubbla över. Foto, måleri, träsnideri – här ser vi en kulturell mångsysslare med ett socialt hjärta, som bultar för samhällets utsatta. Otaliga är de tillfällen där Nash rutit till mot den obehaglige politikern eller samlat stjärnspäckade kollektiv till stödgala. Entusiastisk blir även jag, som fångas starkt av berättandet, vare sig det utspelar sig i kylan utanför en teater 1960, där tonåringarna Nash och Clarke får träffa idolerna i Everly Brothers, eller om det är möten med Barack Obama som avhandlas.

En världsförbättrare med näsan i vädret? Nästan tvärtom. Graham Nash sticker inte under stol med sin förmåga som sångare, och han osar av stolthet över alla projekt han drivit till sin spets. Men samtidigt missar han inte en chans att poängtera sitt enkla nordengelska arv och sin ödmjukhet över att ha hamnat i alla dessa osannolika sammanhang. Allra mest sanslöst är i författarens ögon den gången han fick besked om att han skulle få OBE-orden ur engelska drottningens hand. Då trodde Nash det var Crosby som ordnat busringning.

Daniel Reichberg

 

Fotnot: ”Wild Tales” Finns också som ljudbok där Graham Nash själv berättar sitt livs story.